Начало / Алтернативно лечение / Как да спрете повръщането?

Как да спрете повръщането?

ное. 29, 2019

как да спрете повръщането

Повръщането може да бъде изключително неприятно като преживяване, а и освен това носи със себе си риск от дехидратация и нарушаване на електролитния баланс. При деца и по-възрастни то може да бъде особено притеснително.

Какви могат да бъдат причините за гадене и повръщане?

Гаденето и повръщането са симптоми на редица състояния, някои остри а други в резултат на подлежащи заболявания. Най-често обсъжданите причини са:

  • хранително отравяне
  • бактериална или вирусна инфекция
  • мозъчна увреда
  • морска болест
  • преяждане
  • бременност
  • странична реакция от прием на медикаменти
  • прекаляване с алкохол.

Как да се спрете повръщането?

С помощта на някои лесни за изпълнение съвети може да успеете да овладеете повръщането и да се почувствате по-добре за кратък период от време. Някои от съветите на специалистите за справяне с повръщането са:

Дишайте дълбоко

Опитайте се да се успокоите като вдишвате бавно въздух през носа и издишвате през устата. Повторете това упражнение няколко пъти, докато се почувствате по-добре. Проучванията сочат, че дълбокото дишане активира парасимпатиковата нервна система, която е отговорна именно за забавяне на сърдечната дейност и релаксиране на организма.

Хапвайте лека храна

Крекерите със сол са подходящи, ако страдате от сутрешно гадене. Смята се, че подобни храни спомагат за абсорбиране на стомашните сокове. За да успокоите стомаха си хапнете няколко крекера още докато сте в леглото. Други храни, които са подходящи при повръщане са препечени филийки или бял ориз например.

Пийте повече течности

Ако повръщате е изключително важно да пиете достатъчно течности, за да се предпазите от дехидратация. Пийте бавно на малки глътки. Ако прекалено бързо изпиете течностите има риск това да предизвика ново повръщане. Най-подходящи за тези случаи са следните напитки: вода, ментов чай, лимонада.

Пробвайте с джинджифил, копър или карамфил

Ако се оплаквате от гадене и повръщане може да си направите чай от джинджифил. Друг начин да се възползвате от неговите полезни свойства е да похапнете малко джинджифил. На пазара има и различни бонбони с джинджифил, които също може да пробвате.

За семената от копър се смята, че успокояват храносмилателния тракт. Няма научно доказателство за това твърдение, но може да пробвате дали чай от семената на това растение няма да ви помогне следващия път, когато почувствате, че ви се гади.

Карамфилът също е растение, което народните поверия споменават като подходящо при морска болест. В карамфила се съдържа евгенол, съставка за която се знае, че има антибактериални свойства.

Ароматерапия

Смята се, че ароматерапията с някои есенциални масла може да спомогне за облекчаване на гадене и повръщане. Някои от маслата, които се препоръчват са: лимоново масло, лавандула, лайка. Капнете няколко капки от маслото върху памучен тампон и вдишайте няколко пъти или може да добавите малко от маслото в дифузер за ароматерапия.

Медикаменти

Ако по-горе изброените средства не помагат или повръщането е по-сериозно може да закупите и медикаменти за справяне с проблема. Т.нар антиеметици са налични без лекарско предписание, но е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете приема им, за да може той да оцени състоянието ви и да прецени дали е нужно допълнително да бъде назначено и друго лечение.

Прочетете за:
Причини за гадене и повръщане