Начало Алтернативно лечение Как да се справите със сухата кожа на лактите?

Как да се справите със сухата кожа на лактите?

сухата кожа на лактите
Как да се справите със сухата кожа на лактите?

С напредването на зимата и спадането на температурите много хора започват да се притесняват как да се справят с изсушаването на кожата в областта на лактите. Ако не се заемете навреме с решаване на проблема към сухотата може да се добави и сърбеж.

Кожата на лактите е по-дебела в сравнение с останалите части на тялото и има по-малко жлези, които да произвеждат себум за нейната хидратация. Сухият и студен зимен въздух изсмуква влагата от кожата. Освен климатичните условия и други фактори могат да окажат влияние върху състоянието на кожата ви, включително и тази на лактите. Има много натурални и лесни за изпълнение методи, които може да приложите в домашни условия и които да ви помогнат да се справите с проблема:

Ексфолирайте редовно

За да се отървете от сухата кожа в областта на лактите една от първите стъпки е ексфолиацията. С тази процедура премахвате мъртвите клетки и откривате слой със свежа кожа. Експертите препоръчват да ексфолирате кожата, докато сте под душа, когато тя е мокра и затоплена от водата. За ексфолиация може да използвате по-груба кърпа или пемза. Каквото и да използвате, внимавайте и не прилагайте прекален натиск, за да не нараните кожата и да влошите проблема. След като излете от банята подсушете се добре и нанесете по няколко капки хидратиращо масло в областта на лактите.

Вазелин

Вазелинът е продукт, който може да намерите във всяка една аптека  и е особено подходящ при суха кожа. Той има силно хидратиращи свойства и помага за заключването на влагата в кожата и пречи на повторното изсушаване на кожата.

Вечер преди да си легнете измийте кожата на лактите с хладка вода и я подсушете добре. След това нанесете дебел слой вазелин върху всеки лакът. Покрийте кожата в тази област с малко хавлиено парцалче и легнете да спите. На сутринта измийте остатъците от вазелин с хладка вода и повтаряйте процедурата няколко поредни дни.

Кокосово масло

Кокосовото масло е силно хидратиращ продукт и е много ефективно при суха кожа. За да се възползвате от неговите полезни свойства затоплете малко кокосово масло в микровълнова печка. След това втрийте малко от него в кожата на лактите. Леко масажирайте тази област, за да може маслото да попие добре. Повтаряйте това за известно време всеки ден, докато не забележите положителен ефект.

Зехтин и кафява захар

Грапавата текстура на кафявата захар и овлажняващите свойства на зехтина са една много добра комбинация за домашна скраб. Кафявата захар ще спомогне за ексфолиацията на кожата, а зехтинът ще подхрани и овлажни свежите кожни клетки.

Смесете в купа ¼ чаена чаша кафява захар със същото количество зехтин. Смесете двете съставки, докато получите еднородна смес. По ваш избор може да добавите и малко мед. Нанесете от получената скраб върху кожата на лактите и леко масажирайте областта за няколко минути. Оставете да подейства 10 минути и след това измийте кожата с хладка вода.

Алое вера

Алое верата е едно от най-добрите естествени средства за овлажняване на кожата. Освен това то подхранва клетките и изравнява тена на кожата. За целта извлечете гелът от няколко листа алое вера и нанесете по малко от него върху кожата на лактите. Оставете да подейства 20 минути и след това измийте с хладка вода. Повтаряйте процедурата всеки ден за няколко седмици.