Начало / Алтернативно лечение / Как да се справите със сухата кожа на лактите?

Как да се справите със сухата кожа на лактите?

ян. 12, 2018

сухата кожа на лактите

С напредването на зимата и спадането на температурите много хора започват да се притесняват как да се справят с изсушаването на кожата в областта на лактите. Ако не се заемете навреме с решаване на проблема към сухотата може да се добави и сърбеж.

Кожата на лактите е по-дебела в сравнение с останалите части на тялото и има по-малко жлези, които да произвеждат себум за нейната хидратация. Сухият и студен зимен въздух изсмуква влагата от кожата. Освен климатичните условия и други фактори могат да окажат влияние върху състоянието на кожата ви, включително и тази на лактите. Има много натурални и лесни за изпълнение методи, които може да приложите в домашни условия и които да ви помогнат да се справите с проблема:

Ексфолирайте редовно

За да се отървете от сухата кожа в областта на лактите една от първите стъпки е ексфолиацията. С тази процедура премахвате мъртвите клетки и откривате слой със свежа кожа. Експертите препоръчват да ексфолирате кожата, докато сте под душа, когато тя е мокра и затоплена от водата. За ексфолиация може да използвате по-груба кърпа или пемза. Каквото и да използвате, внимавайте и не прилагайте прекален натиск, за да не нараните кожата и да влошите проблема. След като излете от банята подсушете се добре и нанесете по няколко капки хидратиращо масло в областта на лактите.

Вазелин

Вазелинът е продукт, който може да намерите във всяка една аптека  и е особено подходящ при суха кожа. Той има силно хидратиращи свойства и помага за заключването на влагата в кожата и пречи на повторното изсушаване на кожата.

Вечер преди да си легнете измийте кожата на лактите с хладка вода и я подсушете добре. След това нанесете дебел слой вазелин върху всеки лакът. Покрийте кожата в тази област с малко хавлиено парцалче и легнете да спите. На сутринта измийте остатъците от вазелин с хладка вода и повтаряйте процедурата няколко поредни дни.

Кокосово масло

Кокосовото масло е силно хидратиращ продукт и е много ефективно при суха кожа. За да се възползвате от неговите полезни свойства затоплете малко кокосово масло в микровълнова печка. След това втрийте малко от него в кожата на лактите. Леко масажирайте тази област, за да може маслото да попие добре. Повтаряйте това за известно време всеки ден, докато не забележите положителен ефект.

Зехтин и кафява захар

Грапавата текстура на кафявата захар и овлажняващите свойства на зехтина са една много добра комбинация за домашна скраб. Кафявата захар ще спомогне за ексфолиацията на кожата, а зехтинът ще подхрани и овлажни свежите кожни клетки.

Смесете в купа ¼ чаена чаша кафява захар със същото количество зехтин. Смесете двете съставки, докато получите еднородна смес. По ваш избор може да добавите и малко мед. Нанесете от получената скраб върху кожата на лактите и леко масажирайте областта за няколко минути. Оставете да подейства 10 минути и след това измийте кожата с хладка вода.

Алое вера

Алое верата е едно от най-добрите естествени средства за овлажняване на кожата. Освен това то подхранва клетките и изравнява тена на кожата. За целта извлечете гелът от няколко листа алое вера и нанесете по малко от него върху кожата на лактите. Оставете да подейства 20 минути и след това измийте с хладка вода. Повтаряйте процедурата всеки ден за няколко седмици.