Начало / Алтернативно лечение / Камфор – полезни за здравето свойства

Камфор – полезни за здравето свойства

мар. 5, 2018

камфор

Камфорът се добива от камфоровото дърво, което се среща главно в Източна Азия (Япония, Тайван) и в някои страни с тропически и субтропически климат. Всички части на камфоровото дърво (стъбло, корени, листа) имат секреторни клетки, съдържащи летливо масло, което кристализира при контакт с въздуха.

Камфорът представлява бяло кристално вещество със силна миризма. Притежава редица полезни за здравето свойства. Например, той има антисептично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо действие. Ефективен деконгестант, дезинфектант и инсектицид е.

Камфорът може да се използва по различни начини – етерично масло, камфоров спирт, камфорови пари, важна съставка е в балсами и мехлеми.

Ето някои ползи от употребата на камфор:

Лекува настинка и кашлица

При запушен нос или упорита кашлица може да използвате камфор. Характерният мирис на камфора и неговите съставки спомагат за облекчаване на назалната конгестия и отпушване на дихателните пътища. Може да вдишвате пара от смес от камфор и вода. Камфоровите пари спомагат за премахване на секретите, освобождаване на дихателните пътища и облекчаване на дразненето.

За справянето с упорита кашлица може да разтриете гърдите и гърба с крем, съдържащ камфор.

Облекчава ставните болки

Камфорът може да намали ставните болки при остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра. Установено е, че камфоровото масло първоначално предизвиква усещане за охлаждане, а след това създава усещане за затопляне, което води до намаляване на чувствителността на сетивните нерви, което облекчава болката, особено на ставите. Ето защо камфорът може да се използва като алтернатива на обезболяващите средства при пациенти със ставни заболявания.

Стимулира храносмилането

Камфорът стимулира секрецията на слюнка, която спомага за разграждането на храната при дъвчене. Подобрява функцията на храносмилателните сокове, които разграждат белтъците, мазнините и въглехидратите в храната. Стимулира перисталтиката, предотвратява образуването на газове. Камфорът може да помогне за превенцията или лечението на диария, гастроентерит.

Повишава либидото

Камфорът може да се използва и като афродизиак. Той повишава либидото като възбужда мозъчните центрове, отговорни за сексуалните желания. Може да се прилага външно и да помогне при еректилна дисфункция, тъй като подобрява кръвообращението.

Ползи за кожата

Камфоровото масло е изключително полезно при кожни проблеми. Охлаждащият му ефект осигурява облекчение при сърбяща и раздразнена кожа. Камфорът е полезен за хора с мазна кожа и може да се използва за лечение на акне. Способността на камфора да намалява възпалението и сърбежа го правят подходящо алтернативно средство за лечение на екзема.

Камфорът може да помогне и при лечението на рани и леки изгаряния на кожата, при омекотяването на напукани устни или пети, за намаляване на зачервяването и обривите по кожата.

Ползи за косата

Прилагането на камфорово масло върху скалпа стимулира кръвообращението и подобрява растежа на косата. Камфорът може да помогне и при косопад, пърхот, при педикулоза.

Гъбични инфекции по ноктите

Онихомикозата или гъбичната инфекция на ноктите може да бъде много упорита и изисква перорално лечение с противогъбични средства. Локалното приложение на камфор може да помогне за по-бързото изчистване от гъбичките, както и да предотврати повторната им поява.

Други полезни свойства на камфора са:

  • намалява стреса и безпокойството
  • има антиспазматични свойства и облекчава мускулните спазми
  • има антиоксидантни свойства и предпазва от рак
  • използва се като репелент срещу насекоми.