Начало / Алтернативно лечение / Кои билки подобряват храносмилането?

Кои билки подобряват храносмилането?

юни 18, 2021

билки подобряват храносмилането

Повишените нива на стрес, липсата на физическа активност, редовното недоспиване, консумацията на нездравословни храни, пушенето, алкохолизма водят до редица здравословни проблеми, включително лошо храносмилане (диспепсия).

Днес е известно, че здравето на храносмилателната система е от фундаментално значение за цялостното здраве на човека. Ако храносмилателните ензими, отделяни от стомаха, червата, задстомашната жлеза са в недостиг, процесът на храносмилане се нарушава.

Има множество билки (особено тези с горчив вкус), които стимулират секрецията на храносмилателни ензими, подобряват храносмилането и спомагат за справяне с храносмилателни проблеми, като газове, подут корем, симптоми на хранителни алергии.

Кои билки подобряват храносмилането?

Ето някои от най-добрите билки за подобряване на храносмилането:

 • Джинджифил

Доказано е в редица проучвания, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха и стимулира антралните контракции. Забавеното изпразване на стомаха е основна причина за лошото храносмилане.

Други полезни ефекти на джинджифила върху храносмилателната система са: потискане на гаденето, предпазване от киселини в стомаха, подут корем, флатуленция. Освен това джинджифилът има противовъзпалителни, антиоксидантни и противотуморни свойства.

 • Копър

Семената от копър имат няколко лечебни свойства, благоприятни за храносмилателната система. Спазмолитичното им действие помага за облекчаване на коремните спазми, като по този начин намалява коремните болки. Това свойство на копъра се използва често за облекчаване на колики при бебета.

Семената от копър пречат на образуването на газове. Те са добър източник на фибри и предпазват от запек.

 • Черен пипер

Черният пипер съдържа съединение, наречено пиперин, което повишава секрецията на солна киселина в стомаха. В резултат се подобрява разграждането и усвояването на хранителните вещества.

Той обаче може да влоши симптомите на гастроезофагеален рефлукс.

Черният пипер също така предотвратява образуването на газове в храносмилателната система.

 • Кимион

Кимионът е популярна подправка, която се използва при храносмилателни проблеми като диспепсия, подуване на корема, диария, гадене, болки в стомаха.

Известно е, че съединение в кимиона, наречено тимол, стимулира секрецията на храносмилателни ензими и ускорява процеса на храносмилане.

Благодарение на своите противовъзпалителни и обезболяващи свойства, кимионът намалява стомашния дискомфорт и болка. Освен това се използва за облекчаване на диария.

 • Сминдух

Семената от сминдух подобряват перисталтиката и помагат за по-добро храносмилане. Други храносмилателни проблеми, които могат да бъдат излекувани със семена от сминдух, са възпаление на стомаха, киселини в стомаха, загуба на апетит, констипация.

 • Кориандър

Кориандърът може да стимулира стомашната секреция на солна киселина и по този начин да подобри храносмилането. Кориандърът също намалява спазмите на чревните мускули.

Други билки, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането са:

 • канела
 • куркума
 • розмарин
 • чесън
 • лимонов балсам
 • невен
 • жълт кантарион и др.

Прочетете за:
Лошо храносмилане – причини, симптоми
Диспепсия (нарушено храносмилане)