Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение за облекчаване на зъбобол

Домашно лечение за облекчаване на зъбобол

дек. 13, 2019

облекчаване на зъбобол

Много от нас са изпитвали неприятното усещане на болка в зъбите и знаят колко болезнено може да бъде подобно преживяване. Зъбоболът може да бъде признак на проблем със зъбите или венците, но освен това може да бъде свързано и с друг подлежащ проблем или заболяване, затова е добре да се консултирате със специалист. Ако нямате възможност да се срещнете със стоматолога ви много скоро след като ви заболи зъб може да изпробвате и някои домашни методи за облекчаване на зъбобол.

Домашно лечение на зъбобол

Студен компрес

Студеният компрес може да помогне за облекчаване на болката, особено ако тя се дължи на травма или подути венци. Поставете компреса за няколко минути върху болезненото място. Студът помага за свиване на кръвоносните съдове и в резултат на това болката намалява.

Гаргара на устата със солена вода

Гаргарата на устата със солена вода е подходящо за премахване на заседнали хранителни остатъци между зъбите. Освен това може да помогне за ускоряване на оздравителния процес и да облекчи отока. Разтворете 1 супена лъжица сол в чаша вода и си направете гаргара на устата за 30 секунди до 1 минута.

Чай от мента

Чаят от мента е друго домашно средство, което може да помогне за облекчаване на отока и болката. Запарете няколко листа мента в гореща вода и с получения чай може да си направите гаргара за 30 секунди до 1 минута. Освен това може и да изпиете 1 чаша чай, който ще ви освежи и ще намали болката.

Масло от карамфил

От векове се знае, че карамфилът може да помогне за облекчаване на зъбобол. Маслото от това растение има противовъзпалителни свойства и съдържа евгенол, който е натурален антисептик. Напоете памучен тампон с масло от карамфил и натъркайте с него засегнатото място от устната кухина, където болката е най-силна. Повтаряйте тази процедура няколко пъти дневно.

Мащерка

Мащерката също има антибактериални и антиоксидантни свойства, с които може да помогне при зъбобол. Напоете памучен тампон с масло от мащерка и натъркайте засегнатия участък няколко пъти дневно. Може да капнете няколко капки от маслото в чаша вода и с получената смес да си направите гаргара.

Болкоуспокояващи

Някои стандартни болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол може да бъдат достатъчни за облекчаване на зъбобола. В повечето случаи болката се дължи на оток, затова и ибупрофенът е най-добрият избор, защото има противовъзпалителни свойства. Друг медикамент, който може да приемате е аспирин, защото той също има противовъзпалителни свойства. Трябва да сте наясно обаче, че аспиринът е подходящ за възрастни над 18 години. Ако болкоуспокояващите не ви помагат или се налага да ги приемате повече от седмица и болката продължава, тогава е най-добре да се консултирате със стоматолог.