Начало / Алтернативно лечение / Домашни методи за лечение на магарешка кашлица

Домашни методи за лечение на магарешка кашлица

ян. 24, 2017

магарешка кашлица

Коколюшът или познат още като магарешка кашлица е сериозна бактериална инфекция. Причинителят е бактерията Бордетела пертусис, която причинява възпаление на вътрешната повърхност на трахеята и бронхите. Заразеният човек отделя бактерият при кашляне и кихане. Най-често от заболяването се засягат бебета, деца и в по-редки случаи възрастни хора.

След като се заразите с бактерията са нужни 7 до 10 дни да се проявят първите симптоми на заболяването, като то започва като обикновена настинка с кашляне, хрема, леко повишена температура. Ако инфекцията не бъде овладяна навреме се развива характерната пристъпна кашлица, като по време на пристъпа от кашлица пациентът силно се затруднява да си поеме дъх. Много често при пристъп се наблюдава почервеняване на лицето, посиняване на езика и устните, поради недостиг на въздух.

За предпазване от заболяването има създадена ваксина, която се прилага още в първите 2 месеца след раждането на бебето. В някои случаи обаче при понижаване на имунитета или при бебета, на които все още не може да бъде поставена ваксина може да се развие коклюш.

В такива случаи освен предписаните от лекар медикаменти за овладяване на симптомите може да опитате и някои домашни методи за справяне с магарешката кашлица. Някои от тях са:

Джинджифил

Джинджифилът е едно от перфектните отхрачващи средства, което може да помогне при коклюш. Освен това има и антибактериални свойства, с помощта на които организмът може по-лесно да се справи с бактерия, причинител на заболяването. Смесете една супена лъжица пресен сок от джиднжифил с 2-3 лъжици мед и пийте от получената смес два пъти дневно за няколко дни.

Куркума

Куркумата има антибактериални и противовирусни свойства. Освен това тя е доказала своя полезен ефект при облекчаване на суха кашлица, каквато е кашлицата и при коклюш. Смесете 1 супена лъжица мед с половин чаена лъжичка куркума на прах. Приемайте тази смес два пъти дневно сутрин и вечер няколко дни, докато почувствате облекчение на симптомите си.

Шафран

Шафранът е едно от растенията, които са най-подходящи при магарешка кашлица и много специалисти, занимаващи се с алтернативна медицина го препоръчват при това състояние. Тази подправка има много полезни антибактериални свойства, с което може да помогне за убиването на бактериите, които причиняват коколюш. Освен това тя служи и като експекторант и може да се използва за отхрачване на натрупаните по гърлото секрети. Накиснете 6-7 цветчета от шафран в чаша с гореща вода и изчакайте известно време. След това пийте получената отвара 2-3 пъти дневно за поне седмица.

Лайка

За чаят от лайка всички знаем, че действа успокоително на нервната система при стрес. Но той може да помогне и при магарешка кашлица. Тази билка има противовъзпалителни свойства и стимулира имунната система. Консумацията на чай от лайка може да помогне на пациентите по-бързо да се преборят с магарешката кашлица.

Риган

Риганът е билка, която се препоръчва при много белодробни инфекции, включително и коклюш. Той има антибактериални свойства и действа като спазмолитик и естествен експекторант. Може да си правите чай от риган 2-3 пъти дневно, за да облекчите кашлицата си и да подпомогнете отхрачването.

Прочетете за:
Коклюш (магарешка кашлица, пертусис)
Ваксина срещу коклюш – кога се провежда имунизация?