Меню

Маститът представлява възпаление на млечната жлеза, което обикновено възниква по време на кърмене. Най-честите причинители на заболяването са стафилококи и стрептококи, които проникват в жлезата през рагади. Предразполагащи фактори са застой на мляко (галактостаза), отслабен имунитет, лоша хигиена.

Характерни признаци на мастит са: подуване и болка в гърдата, кожата е зачервена, затоплена, температурата се повишава, аксиларните лимфни възли се подуват. Кърменето е болезнено и ако жената спре да дава на бебето да суче от гърдата, то застоят на мляко ще се задълбочи и състоянието ще се влоши.

При развитие на гноен мастит бебето не трябва да се кърми от засегнатата гърда, но млякото трябва да се изцежда с помпа, за да се предотврати запушването на млечните канали.

За облекчаване на състоянието и намаляване на дискомфорта може да се използват някои домашни средства.

Ето най-ефективните домашни средства за мастит, които са лесни за приложение у дома:

  • Масаж

Масажирайте засегнатата гърда, за да отблокирате запушените млечни канали и да облекчите подуването. Няколко минутен масаж ще помогне за възстановяването на гърдите. Може да използвате естествени масла по време на масажа, за да увеличите максимално ползите.

  • Студен и топъл компрес

Както студените компреси, така и топлите компреси са полезни при лечението на мастит. Студеният компрес помага за намаляване на подуването и облекчаване на болката. Освен студеният компрес, топлият компрес е също едно от най-добрите средства при мастит. Той помага да се избегне запушването, да се подобри кръвообращението и да се подпомогне притока на мляко.

  • Вода

Дневният прием на вода трябва да се повиши. Водата ще помогне на тялото ви в борбата с инфекцията и вие ще се отървете от мастита за кратко време.

  • Листа от зеле

Зелевите листа имат успокояващо действие при възпалени гърди. Те съдържат серни съединения, които помагат за намаляване на подуването на гърдите. Сложете студено листо от зеле върху инфектираната гърда. Когато зелевото листо стане топло го сменете с ново студено листо. Правете това няколко пъти дневно.

  • Чесън

Чесънът е природен антибиотик и помага в борбата с бактериалната инфекция. Освен това стимулира имунитета и бързото възстановяване.

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които помагат при възпаление на гърдата.

  • Алое вера

Алое вера има успокояващи, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Поради това може да се използва за намаляване на дискомфорта в инфектираната гърда. Освен това алое вера може да помогне за възстановяване на увредената кожна на гърдата.

  • Кърма

Кърмата е всъщност едно от най-добрите естествени средства за лечение на мастит. Намажете възпалените зърна с кърма, за да ускорите излекуването на засегнатата гърда.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!