Начало / Алтернативно лечение / Лечение на пикочни инфекции с натурални средства

Лечение на пикочни инфекции с натурални средства

юни 27, 2016

пикочни инфекции

Към пикочните инфекции спадат инфекциите, които засягат пикочния мехур, бъбреците и уретрата. В повечето случаи те се дължат на инфектиране с бактерията Ешерихия коли. При жените по-често се наблюдават инфекции на пикочните пътища. Тези инфекции обикновено лесно се поддават на лечение и може да се справите с тях и с някои натурални средства, освен с медикаменти.

Червена боровинка

От векове червената боровинка се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища. В нея се съдържат съставки, наречени проантоцианини, които пречат на прикрепването на бактериите по стените на пикочния тракт. Това позволява урината да отмие бактериите и спомага за по-бързото възстановяване на пациентите.

Другата причина червената боровинка да е средство на избор сред естествените продукти за лечение на пикочни инфекции е съдържащата се в тях Д-маноза. Учените са установили, че именно Д-манозата пречи на бактерията Ешерихия коли да се прикрепи към стените на пикочния мехур.

Глухарче

Специалистите смятат, че глухарчето може да спомогне при лечението на пикочни инфекции. Тази билка се използва от векове при камъни в бъбреците и при задръжка на течности. Това е така, защото глухарчето има естествени диуретични свойства и спомага за елиминиране на бактериите. Може да се възползвате от полезните свойства на глухарчето като го добавяте в салатите, които приготвяте или под формата на капсули, които съдържат екстракт от него.

Витамин Ц

Витамин Ц стимулира имунната система, като покачва нивата на интерферона – протеин, който пречи на размножаването на болестотворните микроорганизми. Около 99% от продуктите с витамин Ц съдържат синтетична аскорбинова киселина, а според учените синтетичната аскорбинова киселина може да причини образуване на камъни в бъбреците. Затова експертите препоръчват да си набавяте витамин Ц от храната, а не от хранителни добавки. Един от най-добрите източници на витамин Ц е чаят от шипка.

Ферментирало масло от черен дроб на треска

В това масло се съдържат високи количества витамин А и Д. Витамин Д е нужен на организма за производство на антимикробни пептиди, субстанции които се борят с вредните бактерии в нашия организъм. Витамин А от своя страна е нужен за подпомагането на действието на тези пептиди.

Сода бикарбонат и ябълков оцет

Содата бикарбонат е много подходящо естествено средство при лечение на пикочни инфекции тъй като намалява киселинността на урината и по този начин помага за по-бързото възстановяване от този вид инфекции. Ябълковият оцет е друг продукт, който може да ви помогне ако страдате от пикочна инфекция. Това е така, защото този оцет има антибактериален и противовирусен ефект. Консумацията на ябълков оцет помага за колонизацията на червата с полезни бактерии, които помагат за борбата с вредните такива.

Хидратация

Когато страдате от инфекции на пикочните пътища едно от най-важните неща, които трябва да направите е да хидратирате тялото си с достатъчно течности. Така ще стимулирате диурезата си и ще помогнете на тялото си по-бързо да се справи с болестотворните микроорганизми.