Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на подути венци

Домашно лечение на подути венци

юли 12, 2016

подути венци

Подуването на венците може да попречи на изпълняването на ежедневните ви задачи, защото е съпроводено с болка и дискомфорт. По-честите причини за подува не на венците могат да бъдат:

  • Гингивит – една от основната причина за оток на венците е гингивитът, който представлява състояние, при което те се възпаляват.
  • Порастване на мъдрец – при прорастване на зъб венците около него се подуват и стават болезнени.
  • Недохранване – недостатъчният прием на основни хранителни вещества може да доведе до влошаване на състоянието и на венците и тяхното подуване. Най-често това се случва при дефицит на витамини Б и Ц.
  • Периодонтит – това е състояние, при което венците са сериозно подути и възпалени, тъй като костите и тъканите в областта на устата са силно увредени.

Има някои домашни средства, с помощта на които може да се справите с подутите венци и да облекчите своите оплаквания. Някои от тях са:

  • Чесън

Чесънът е едно от най-подходящите средства за лечение на подути венци. Той има естествени антибиотични свойства, който могат да облекчат бързо вашия дискомфорт. Счукайте няколко скилидки чесън заедно с щипка сол и натъркайте със сместа засегнатите венци. Повтаряйте процедурата няколко дни до получаване на облекчение.

  • Морска сол

Гаргарата с вода с морска сол е един от най-старите методи за лечение на подути венци. Морската вода е естествен дезинфектант и спомага за очистването на устата от вредните микроби, които могат да бъдат причина за възпалението на венците.  Разтворете ½ супена лъжица морска сол в чаша с топла вода и с получената смес си направете гаргара. Изплаквайте устата си с тази смес няколко пъти дневно, за да се справите с възпалените и подути венци, колкото е възможно по-бързо.

  • Лимонова вода

Лимонът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, а освен това съдържа редица полезни вещества, като калий, калций, витамин Ц, А и пектин. Това го прави много добро средство за лечение на подути и възпалени венци. Може да изтискате половин лимон в чаша хладка вода и с получената лимонова вода да изплакнете устата си. Повтаряйте процедурата два пъти дневно.

  • Карамфил

Карамфилът се е използвал още от нашите баби при зъбобол. Той може да помогне и при подути венци. В карамфила се съдържа съставката евгенол, която има антиоксидантни  и противовъзпалителни свойства. За да се възползвате от полезните свойства на карамфила смесете ½ чаена лъжица зехтин и 2-3 капки масло от карамфил. С помощта на памуче натрийте подутите венци с получената смес.

  • Алое вера

Алое вера може да помогне при проблеми с венците, особено при периодонтит, който може да бъде причина за подуване на венците. Гелът от алое вера има антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Благодарение на тези си свойства той  може да помогне при лечението на проблеми със зъбите и венците. Може да използвате гелът от алое вера, като натривате засегнатите венци с него 3-4 пъти дневно.