Начало / Алтернативно лечение / Лимонена трева – ползи от масло от лимонена трева

Лимонена трева – ползи от масло от лимонена трева

юни 24, 2022

лимонена трева

Лимонената трева е билка с изразен цитрусов аромат. Представлява високо, многогодишно тревисто растение, произхождащо от Индия и тропическите райони на Азия. Има над 50 вида лимонена трева.

Хранителни стойности на лимонената трева

Лимонената трева съдържа антиоксиданти, флавоноиди и фенолни съединения като лутеолин, гликозиди, кверцетин, хлорогенна киселина и кафеена киселина. Основният компонент на тази ароматна билка е цитрал, който има противогъбични и антимикробни свойства.

Минералите в лимонената трева включват: калий, калций, манган, цинк, магнезий и желязо. Лимонената трева осигурява много малки количества от следните витамини: витамин А, витамин С, витамини от група В, фолиева киселина.

За какво се използва лимонената трева?

Лимонената трева се използва често в азиатската кухня. Долната част на стъблото и луковицата на растението имат свеж, лимонов аромат, който може да се добави към чайове, къри и супи. Също така намира широко приложение при приготвянето на ястия от месо, морски дарове и зеленчуци.

Лимонената трева се използва в производството на парфюми, дезодоранти, сапуни и много други козметични продукти.

Етеричното масло от лимонена трева се използва в ароматерапията за освежаване на въздуха, намаляване на стреса и повдигане на настроението.

Едно от най-известните приложения на етеричното масло от лимонена трева е като естествен репелент срещу насекоми.

Поради своите полезни за здравето свойства лимонената трева се използва и за медицински цели.

Как се използва лимонена трева?

Може да се използва прясна или да се суши и да се смила на прах. Когато се използва за медицински цели, лимонената трева може да се приема през устата (под формата на чай или хранителна добавка), да се разтрива върху кожата или да се вдишва екстракт от масло от лимонена трева като ароматерапевтично лечение.

Полезни свойства на лимонена трева

Счита се, че това растение има множество ползи за здравето, но все още няма достатъчно мащабни проучвания, които категорично да докажат тези ползи.

Ето някои от тези полезни свойства:

 • понижава холестерола – етеричните масла в лимонената трева притежават антихиперлипидемични свойства, които поддържат здравословни нива на холестерола
 • облекчава стомашните разстройства – лимонената трева има антибактериални свойства, които помагат в борбата с инфекциите, причинени от патогени като Helicobacter pylori и Escherichia coli.
 • помага при безсъние – чаят от лимонена трева има седативни свойства, помага за успокояване на мускулите и нервите, което може да допринесе за по-бързото заспиване.
 • понижава температурата – антипиретичният ефект на лимонената трева се използва за лечение на треска чрез предизвикване на изпотяване
 • лечение на инфекции – поради своите антибактериални и противогъбични свойства лимонената трева е ефективна при лечение на кожни инфекции, причинени от гъбички
 • помага за контрола на захарен диабет тип 2 – билката може да помогне за поддържане на оптимални нива на инсулин и да подобри нивата на кръвната захар
 • облекчава главоболие, мускулни болки
 • помага при кашлица и настинка
 • намалява стреса и безпокойството, подобрява настроението
 • стимулира имунитета
 • предпазва от рак
 • стимулира метаболизма и спомага за намаляване на телесното тегло.

Какви странични ефекти има лимонената трева?

Лимонената трева е безопасна за хората, когато се консумира в малки количества, намиращи се в храната. Когато обаче се използва за медицински цели може да крие някои рискове.

Локалното приложение на лимонена трева или етерично масло от лимонена трева може да причини контактен дерматит. Освен това, консумацията на големи количества лимонена трева може да предизвика замаяност, сънливост, сухота в устата, прекомерно уриниране и повишен апетит.

Етеричното масло от лимонена трева във високи количества може да увреди черния дроб и лигавиците на стомаха, а прекомерният прием на чай от лимонена трева може да повлияе на бъбречната функция.

Бременните жени трябва да избягват лимонената трева, тъй като консумацията й в големи количества може да има негативни ефекти върху плода.