Начало / Алтернативно лечение / С какво е полезно маслото от гроздови семки?

С какво е полезно маслото от гроздови семки?

апр. 19, 2019

маслото от гроздови семки

Маслото от грозодови семки е добре познато. То се използва от някои хора за готвене, но освен това има и много полезни ефекти и върху кожата. На цвят то е с леко жълтеникав или зеленикав цвят, мирисът му е приятен и има леко сладникав привкус.

Маслото от гроздови семки е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и освен за готвене може да се използва върху кожата и косата.

Ето и с какво точно е полезно маслото от гроздови семки и кои са веществата, които се съдържат в него:

Високо съдържание на полиненаситени мастни киселини

В маслото от гроздови семки се съдържат полиненаситени мастни киселини – основно омега-6 мастни киселини. Приемът на такива киселини спомага за редуциране на нивата на холестерол в кръвта и намалява риска от инфаркт. Не трябва обаче да се забравя, че между омега-6 и омега-3 мастните киселини трябва да има баланс.

Ако приемате повече от нужното количество омега-6 мастни киселини, се повишава риска от някои хронични заболявания. Ако приемате достатъчно от тези аминокиселини с диетата си, консумацията на масло от гроздови семки не би била препоръчителна.

Витамин Е

Маслото от гроздови семки е много добър източник на витамин Е. Този витамин е мастно разтворим антиоксидант и предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали. Витамин Е също подпомага дейността и на имунната система.

Спомага за добрия вид на кожата

Много от полезните за кожата действия на маслото от гроздови семки се дължат основно на високото съдържание в него на омега-6 мастни киселини и витамин Е. Въздействието на свободните радикали, замърсителите във въздуха, слънцето и вятъра могат да ускорят процесите на стареене, да изсушат кожата и тя да загуби своят добър и еластичен вид. Нанасянето на масло от гроздови семки върху кожата може да противодейства на тези процеси и да подхрани кожата.

Маслото от семки от грозде се препоръчва още за:

  • овлажняване на кожата
  • лечение на акне
  • стягане на порите
  • изравняване на тена на кожата.

Маслото от гроздови семки бързо попива в кожата и не я оставя мазна след това. Капнете няколко капки върху чиста кожа и разнесете с масажни движения. Тъй като това масло не запушва порите, то може да се използва от хора с всякакъв вид кожа, включително и такива със склонна към омазняване кожа.

Подобрява вида на косата

Ако страдате от пърхот, който най-често се дължи на изсушаване на скалпа, използването на масло от гроздови семки може да е подходящо за вас. Допълнителен плюс на прилагането на това масло върху скалпа е, че косата няма да се омазни след това, а ще се заздрави и хидратира.