Начало / Алтернативно лечение / Масло от сандалово дърво – какви са ползите от употребата му?

Масло от сандалово дърво – какви са ползите от употребата му?

фев. 28, 2020

масло от сандалово дърво

Маслото от сандалово дърво е вид етерично масло, което често се използва в ароматерапията. В него се съдържат съставки, за които се смята, че са полезни за доброто здраве. Поради приятния си аромат сандаловото дърво често се добавя към перилни препарати, ароматизатори, парфюми и сапуни.

Какви са ползите от маслото от сандалово дърво?

В аюрведичната медицина се е считало, че маслото от сандалово дърво е подходящо за лечение на множество проблеми, включително тревожност, лошо храносмилане, чернодробни проблеми, настинка, инфекции на пикочните пътища и др. Някои от тези схващания са потвърдени и от съвременната медицина.

Ето и някои от проблемите, при които се смята, че маслото от сандалово дърво може да е подходящо:

Тревожност

Сандаловото дърво действа успокояващо и това е една от причините то да се използва често при медитация, молитва и други религиозни дейности. Според някои проучвания употребата на масло от сандалово дърво би могла да е полезна за хората, които страдат от тревожност. Все още обаче няма твърди доказателстваа в тази насока.

Диуретик и спазмолитик

Ако страдате от нфекция на пикочните пътища може да използвате масло от сандалово дърво, защото благодарение на диуретичните си свойства спомага за премахване на токсините и по-лесния пасаж на урината. Освен това сандаловото дърво релаксира коремните мускули и улеснява изпускането на газове.

Противовирусен и антисептичен ефект

Изключително подходящо е сандаловото дърво при обикновена настинка, температура, кашлица и други симптоми често срещани при вирусна инфекция. Етеричното масло от това дърво има още и антисептичен ефект и пречи на размножаването на бактериите.

Астрингент

Сандаловото дърво стяга порите на кожата. По този начин то е подходящо, ако искате кожата ви да изглежда добре и да се предпазите от поява на пъпки и зачервявания.

Как може да използвате маслото от сандалово дърво?

Има няколко начина чрез които да използвате сандаловото дърво у дома:

  • прилагане директно върху кожата
  • добавяне на няколко капки от маслото от сандалово дърво към любимия ви лосион за почистване
  • изпаряване чрез използване на дифузер за етерични масла
  • добавяне на няколко капки от маслото към ваната.

Не се препоръчва използването на сандалово дърво от бременни и кърмещи жени. Въпреки че този вид етерично масло не е дразнещо за кожата при някои хора с много чувствителна кожа може да доведе до дерматит. Препоръчително е когато използвате сандалово дърво да го смесвате с друго етерично масло, като например бергамот, роза, лавандула, иланг-иланг.