Начало / Алтернативно лечение / Натурални методи за лечение на хипотиреоидизъм

Натурални методи за лечение на хипотиреоидизъм

сеп. 5, 2019

натурални методи за лечение на хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в нашето тяло, защото е отговорна за регулацията на редица жизненоважни процеси, като метаболизъм, сърдечна честота и телесна температура например. Заболяванията на щитовидната жлеза са особено чести и милиони хора по света страдат от тях. В тази бройка не са включени тази част от тях, които не подозират, че имат подобен проблем. Най-често срещаното заболяване на щитовидната жлеза е хипотиреоидизмът.

Какво представлява хипотиреоидизмът?

Преди да обясним какво представлява това заболяване, трябва да сте наясно как работи щитовидната жлеза. Тя образува два хормона Т3-трийодтиронин и Т4-тироксин. Те се отделят в кръвообращението и въздействат на редица процеси в нашето тяло. При здрав човек тези хормони не са нито в излишък, нито пък в недостиг.

Хипотиреоидизмът настъпва когато щитовидната жлеза не успява да образува достатъчно от тези два хормона. В резултат на това хората, страдащи от това заболяване могат да изпитат някои от следните симптоми:

  • честа умора и сънливост
  • влошена памет
  • наддаване на тегло и влошаване на метаболизма
  • повишена чувствителност към студ
  • забавен сърдечен пулс
  • суха и сърбяща кожа
  • депресия.

Какви натурални методи има за лечение на хипотиреоидизъм?

В голям процент от случаите пациентите с това заболяване започват прием на синтетични хормони, които да заместят липсващите хормони в организма им. Освен този класически метод за лечение, някои избират и натурални методи, за които се смята, че също могат да подпомогнат контрола на заболяването и овладяването на симптомите, които го съпровождат. Ето и някои от по-често препоръчваните натурални средства, които могат да ви помогнат, ако страдате от хипотиреоидизъм:

Йод

Йодът е елемент, без който щитовидната жлеза не може, защото е основната съставка в двата хормона, които тя произвежда. Ако искате да си набавите допълнително йод има две възможности. Едната е чрез сол, известна като калиев йодид, която се усвоява много добре от тялото. Другата опция е да приемате хелиран йод, който се извлича от морски водорасли. Той обаче се усвоява по-бавно от тялото, което може да бъде прието и като предимство, защото така йодът ще се освобождава по-дълго време в тялото.

Витамин В12

Друго натурално и важно средство за дейността на щитовидната жлеза е витамин В12. Този водно разтворим витамин е жизнено важен за клетъчния метаболизъм и предаването на нервните импулси. Много често пациентите с хипотиреоидизъм страдат и от дефицит на витамин В12. Затова и ендокринолозите ги съветват да приемат добавки с този витамин. Те могат да бъдат намерени в три форми – като таблетки, разтвор или в инжекционна форма. Най-добре е да се посъветвате с вашия лекуващ лекар коя форма е най-подходяща за вас и в какво количество да приемате витамин В12.

Селен

На селенът не се обръща заслужено внимание, а той е изключително важен за нашата щитовидна жлеза и за производството на щитовидни хормони. Подобно на йодът и витамин В12 нашето тяло не ги произвежда и се нуждае да си ги набавя от външни източници, чрез храната, която приемаме. Храни с високо съдържание на селен са: бразилски орех, пилешко месо и млечни продукти.

Магнезий

Магнезият взима участие в над 300 биохимични процеса в нашето тяло, като контрола на кръвната захар, нарастването на костите и синтеза на протеини. Освен това се смята, че магнезият стимулира и образуването на хормона Т4 от щитовидната жлеза, затова е и важно да е в достатъчно количество в нашия организъм.

Желязо

Когато хората търсят натурални средства за подкрепяне на дейността на щитовидната жлеза, те често прибягват към желязото. То е микроелемент, който участва в регулацията на хормона Т3. Освен това желязото е важно и за имунната система. Може да си набавите желязо от черен дроб, бобови храни, сладки картофи.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Видове хипотиреоидизъм