Начало / Алтернативно лечение / Домашни методи за справяне с кървящи венци

Домашни методи за справяне с кървящи венци

апр. 12, 2019

справяне с кървящи венци

Представете си следната ситуация: отхапвате парче от ябълката, която току що сте взели и забелязвате червеникави следи от кръв по нея. Притеснително и неприятно нали? Кървящите венци могат да бъдат повод за притеснение, защото това не е нормално и не трябва да се случва. Подобно оплакване може да бъде признак за заболяване на венците, затова и не трябва да го подминавате с лека ръка.

Какви са причините за кървене на венците?

Ето и списък на най-честите причини за подобно оплакване:

  • Гингивит – ако не полагате достатъчно грижи за здравето на зъбите си по тях могат да се образуват плаки. Натрупването на плаки около венците може да доведе до тяхното възпаление и последващо кървене.
  • Периодонтит – когато гингивитът не се лекува навреме и премине в по-напреднал стадий, тогава става въпрос за периодонтит. При това състояние може да се наблюдава разклащане и впоследствие загуба на зъби.
  • Дефицит на витамин Ц и К
  • Носене на протези.

Как може да се справите с кървящи венци в домашни условия?

Карамфил

Маслото от карамфил е много подходящо при кървящи венци, защото има натурални антисептични свойства. Ако изпитвате някаква зъбна болка може да сдъвчете няколко листа от карамфил или да втриете масло от това растение във венците.

Нар

Нарът е добро средство за поддържане на здрави зъби, защото има антибактериални свойства и помага за борбата с плаката. Може да използвате около 30 мл сок от нар, за да си направите гаргара сутрин. Уверете се, че сокът е свеж и няма добавена захар в него.

Мед

Поставете малко чист мед върху показалеца си и масажирайте внимателно венците си с него. За меда се знае, че има антибактериални и противовъзпалителни свойства и пречи на бактериите да се размножават и да причиняват инфекции в устната кухина.

Алое вера

Това мултифункционално растение е един от най-добрите избори, ако страдате от зъбобол. То се състои от 99% вода и има редица полезни свойства. По време на бременността, когато венците стават изключително чувствителни и лесно кървят алое верата е много подходящо, за да спомогне за намаляване на отока и облекчаване на възпалението. Може да бъде използвано през бременността и може да бъде открито в най-различни форми от вода за уста до паста или гел.

Прясно мляко

Прясното мляко е с високо съдържание на витамин К и калций. Тези микроелементи могат да помогнат за заздравяване на венците и за намаляване на кървенето. Изпивайте по 1 чаша прясно мляко дневно, за да си набавите нужните количества калций и витамин К. За да подобрите ефекта може да добавите малко куркума към чашата с мляко, защото тя също е особено полезна за здрави венци. Нещото, което обаче не трябва да забравяте е да си миете зъбите след пиене на прясно мляко, защото недостатъкът му е, че способства формирането на зъбна плака.