Начало / Алтернативно лечение / Доказани методи за намаляване на изпотяването

Доказани методи за намаляване на изпотяването

авг. 11, 2017

изпотяване

Потенето е нормален физиологичен процес в нашето тяло, който помага за регулиране на телесната температура. Когато обаче се потите обилно по време на работния ден не е толкова приятно и е съпроводено с чувство на дискомфорт.

Освен, че има охлаждаща функция потенето помага и за изчистване на кожата и премахване на токсините, които се натрупват в нашето тяло. Абнормното или прекомерно потене може да се дължи на редица фактори и е известно с термина хиперхидроза. Около 1% от населението по света е засегнато от този проблем. Прекомерно потене най-често се наблюдава в областта на подмишниците, дланите, стъпалата и слабинната област.

Има редица методи да намалите потенето – от натурални средства и подобряване на хигиенните навици, до използване на медикаменти по лекарско предписание.

Някои от по-ефективните методи за справяне с прекомерното изхотяване са:

Внимавайте с какво се храните

Избягването на някои определени храни може много да ви помогне в борбата с прекомерното потене. Храните, които не са препоръчителни за вас, ако страдате от този проблем са: пикантни храни, чесън, лук, рафинирана захар и храни с високо съдържание на хидрогенирани мазнини. Тези храни стимулират потните жлези и логично могат да увеличат потенето.

Намалете кофеина

Кофеинът стимулира прекалено много нервната система. Това кара тялото да отделя повече адреналин и в резултат на това се покачва телесната температура. За да може да регулира температурата тялото реагира с потене.

Избягвайте горещи напитки и пийте повече вода

Водата е течността, която в най-голяма степен може да помогне за регулирането на телесната температура. Когато сте добре хидратирани температурата на тялото ви е нормална и вие се потите по-малко.

Експертите съветват обаче да избягвате горещите напитки, ако страдате от проблеми с потенето. Намалете до минимум тяхната консумация или ги заменете със студени такива, за да не покачвате излишно телесната си температура.

Пийте доматен сок и яжте грозде

В доматите и гроздето се съдържат изключително много антиоксиданти, които помагат за премахването на токсините, които могат да предизвикват прекомерно потене. Освен това доматеният сок помага за по-доброто регулиране на телесната температура.

Носете дрехи от естествени материи

Когато си купувате дрехи избягвайте такива с високо съдържание на полиестер. Избирайте естествени материи като памук, коприна, лен. Те не запарват кожата и й помагат да „диша“. Освен това избирайте дрехи, които не са прекалено стегнати, за да позволите на въздуха да циркулира около тялото ви. През летните месеци залагайте на свободни памучни тениски и ленени панталони. Ако все пак се потите прекалено много винаги носете един допълнителен чифт блуза, за да се преоблечете, ако е нужно.

Обезкосмявайте проблемните области

Експертите съветват, ако се потите прекалено много да обезкосмявате проблемните зони, като подмишници и гениталната област. Космите задържат влагата по-дълго в близост до кожата и това може да помогне за лесното размножаване на бактерии. В резултат на това може да забележите, че потта ви е започнала да мирише неприятно. За да избегнете тези неприятности по-добре обезкосмявайте тези зони, особено през горещите месеци, когато изпотяването така или иначе е по-обилно.

Прочетете за:
Изпотяване на ръцете и краката