Антибиотиците са медикаменти, които се използват за лечение на инфекции. Когато бъдат използвани правилно те могат да унищожат или да подтиснат растежа на болестотворните микроорганизми.

В днешно време антибиотиците са най-често изписваните медикаменти. Прекалената им употреба обаче може да доведе до ситуация, в която антибиотиците да не могат да помогнат за лечението на някоя опасна инфекция.

В допълнение на това честата употреба на антибитоци може да повлияе негативно върху бактериите, които нормално се намират в нашия организъм и ни предпазват от болестотворните микроорганизми.

Има някои хранителни продукти, които действат като естествени антибиотици и са ефективни за лечението на някои състояния. Тези натурални антибиотици могат да ви спестят закупуването на антибиотик и да намалят риска от прекомерна употреба на този вид медикаменти.

Трябва да сте наясно обаче, че натуралните антибиотици не могат да се справят с по-сериозните инфекции и трябва да внимавате когато взимате решение какво ще е най-подходящо за вашето състояние. Ето и някои от познатите ни естествени антибиотици:

Чесън

Чесънът имат естествени противовъзпалителни, противовирусни и противогъбични свойства. Наличието на серни компоненти в чесъна действат като естествен антибиотик. В допълнение на това в чесънът се съдържат редица витамини, минерали и полезни за здравето хранителни вещества.

За да се възползвате от полезните свойства на чесънът и да се предпазите от инфекции, хапвайте 2-3 скилидки чесън на гладно и го използвайте по-често когато приготвяте ястия.

Мед

Според експертите медът е един от най-силните естествени антибиотици. Той има антимикробни, противовъзпалителни и антисептични свойства. Уникалната комбинация от водороден пероксид, полифеноли, киселинност, осмотичен ефект и високо захарно съдържание на меда му помагат да се бори с бактериите. За най-добър ефект е препоръчително да консумирате чист, органичен мед. За подсилване на имунната система експертите препоръчват всяка сутрин да хапвате 1 чаена лъжичка мед, смесена с малко канела.

Екстракт от маслинови листа

Естествените антибиотични свойства на екстракта от маслинови листа могат да ви помогнат да се преборите с някои инфекции. Може да си го приготвите в домашни условия, като в буркан поставите шепа листа от маслина и ги залеете с водка. Затворете буркана добре и го оставете да престои така за 4-5 седмици. Използвайки тензух прецедете сместа и я пресипете в друг буркан. От получената отвара пийте по една чаена лъжичка всеки ден.

Ехинацея

Ехинацеята е естествен антибиотик, който може да помогне за лечение на рани и бактериални инфекции. Освен това тази билка подсилва естествените защитни сили на нашия организъм.

Ако страдате от екзема или псориазис може да прилагате крем, съдържащ ехинацея на най-засегнатите кожни участъци. За да се предпазите от бактериални инфекции пък може да пиете 1-2 чаши чай от ехинацея ежедневно.

Джинджифил

Естествените антибиотични свойства на джинджифила могат да ви помогнат да се справите с някои инфекции. Свежият джинджифил може да ви предпази от някои чревни болестотворни микроорганизми, като салмонела например. Може да си приготвяте чай от джинджифил с малко добавен мед, за да се предпазвате от инфекции през студените месеци.

Екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут има естествени противовъзпалителни, противовирусни и противогъбични свойства. Според учените той може да ви предпази от над 800 вида бактерии и вируси. Освен това е и силен антиоксидант и подсилва нашата имунна система. Добавяйте 10-15 капки екстракт от семена на грейпфрут в ½ чаша вода и пийте от получената смес няколко пъти дневно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!