Начало / Алтернативно лечение / Натурални антибиотици, които може да откриете в кухнята си

Натурални антибиотици, които може да откриете в кухнята си

мар. 22, 2018

натурални антибиотици

Антибиотиците са медикаменти, които се използват за лечение на инфекции. Когато бъдат използвани правилно те могат да унищожат или да подтиснат растежа на болестотворните микроорганизми.

В днешно време антибиотиците са най-често изписваните медикаменти. Прекалената им употреба обаче може да доведе до ситуация, в която антибиотиците да не могат да помогнат за лечението на някоя опасна инфекция.

В допълнение на това честата употреба на антибитоци може да повлияе негативно върху бактериите, които нормално се намират в нашия организъм и ни предпазват от болестотворните микроорганизми.

Има някои хранителни продукти, които действат като естествени антибиотици и са ефективни за лечението на някои състояния. Тези натурални антибиотици могат да ви спестят закупуването на антибиотик и да намалят риска от прекомерна употреба на този вид медикаменти.

Трябва да сте наясно обаче, че натуралните антибиотици не могат да се справят с по-сериозните инфекции и трябва да внимавате когато взимате решение какво ще е най-подходящо за вашето състояние.

Ето и някои от познатите ни натурални антибиотици:

Чесън

Чесънът имат естествени противовъзпалителни, противовирусни и противогъбични свойства. Наличието на серни компоненти в чесъна действат като естествен антибиотик. В допълнение на това в чесънът се съдържат редица витамини, минерали и полезни за здравето хранителни вещества.

За да се възползвате от полезните свойства на чесънът и да се предпазите от инфекции, хапвайте 2-3 скилидки чесън на гладно и го използвайте по-често когато приготвяте ястия.

Мед

Според експертите медът е един от най-силните естествени антибиотици. Той има антимикробни, противовъзпалителни и антисептични свойства. Уникалната комбинация от водороден пероксид, полифеноли, киселинност, осмотичен ефект и високо захарно съдържание на меда му помагат да се бори с бактериите. За най-добър ефект е препоръчително да консумирате чист, органичен мед. За подсилване на имунната система експертите препоръчват всяка сутрин да хапвате 1 чаена лъжичка мед, смесена с малко канела.

Екстракт от маслинови листа

Естествените антибиотични свойства на екстракта от маслинови листа могат да ви помогнат да се преборите с някои инфекции. Може да си го приготвите в домашни условия, като в буркан поставите шепа листа от маслина и ги залеете с водка. Затворете буркана добре и го оставете да престои така за 4-5 седмици. Използвайки тензух прецедете сместа и я пресипете в друг буркан. От получената отвара пийте по една чаена лъжичка всеки ден.

Ехинацея

Ехинацеята е естествен антибиотик, който може да помогне за лечение на рани и бактериални инфекции. Освен това тази билка подсилва естествените защитни сили на нашия организъм.

Ако страдате от екзема или псориазис може да прилагате крем, съдържащ ехинацея на най-засегнатите кожни участъци. За да се предпазите от бактериални инфекции пък може да пиете 1-2 чаши чай от ехинацея ежедневно.

Джинджифил

Естествените антибиотични свойства на джинджифила могат да ви помогнат да се справите с някои инфекции. Свежият джинджифил може да ви предпази от някои чревни болестотворни микроорганизми, като салмонела например. Може да си приготвяте чай от джинджифил с малко добавен мед, за да се предпазвате от инфекции през студените месеци.

Екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут има естествени противовъзпалителни, противовирусни и противогъбични свойства. Според учените той може да ви предпази от над 800 вида бактерии и вируси. Освен това е и силен антиоксидант и подсилва нашата имунна система. Добавяйте 10-15 капки екстракт от семена на грейпфрут в ½ чаша вода и пийте от получената смес няколко пъти дневно.