Начало / Алтернативно лечение / Натурални лаксативи

Натурални лаксативи

мар. 5, 2021

натурални лаксативи

Натуралните лаксативи са естествени слабителни средства, които спомагат за облекчаване на запека. Те могат да бъдат евтина и по-важното безопасна алтернатива на медикаментите, използвани за лечение на констипация.

Лаксативите се различават по своя механизъм на действие. Едни увеличават водата в изпражненията, за да ги направят по-меки и да улеснят преминаването им през чревния тракт. Други увеличават обема на фекалиите, което от своя страна стимулира движенията на червата. Трети стимулират чревната перисталтика и ускоряват придвижването на фекалиите.

Много плодове, зеленчуци, масла и семена могат да помогнат за поддържането на редовна дефекация.

Кои са най-често използваните натурални лаксативи?

Вода

Редовната дехидратация на организма може да доведе до запек. За да предотвратите това, е важно да пиете достатъчно вода всеки ден.

Когато тялото е добре хидратирано повече вода ще остане в лумена на дебелото черво, консистенцията на фекалиите ще бъде по-мека и те по-лесно ще преминават през чревния тракт.

Освен това водата усилва ефекта на други естествени лаксативи, като фибрите.

Плодове с високо съдържание на фибри

Фибрите са баластни вещества, които не се усвояват от организма. Различават се разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри абсорбират фодата и образуват гелообразно вещество, което омекотява изпражненията и подобрява консистенцията им. Неразтворимите фибри преминават през чревния тракт в непроменен вид и увеличават обема на изпражненията, като по този начин допринасят за по-бързото им предвижване.

Богати на фибри плодове са например:

 • сини сливи – съдържат и сорбитол, който се абсорбира слабо и действа като осмотичен агент, увеличаващ съдържанието на вода в изпражненията
 • киви – съдържа и пектин, за който е доказано, че има слабителен ефект
 • круши – имат също високо съдържание на фруктоза и сорбитол
 • горски плодове (ягоди, боровинки, къпини) – съдържат разтворими и неразтворими фибри
 • смокини и др.

Ленено семе

Лененото семе е традиционно средство за облекчаване на запека. То съдържа идеална комбинация от разтворими и неразтворими фибри, които допринасят за увеличаване на обема на изпражненията и ускоряват преминаването им през чревния тракт.

Освен това разтворимите фибри стимулират бактериалния растеж и увеличават масата на фекалиите. По време на бактериалната ферментация на разтворимите фибри се получават късоверижни мастни киселини, които повишават мотилитета на червата.

Лененото семе има високо съдържание и на магнезий, който също стимулира чревната перисталтика.

Семена от чия

Семената от чия са изключително богати на фибри, като 85 % от тях са неразтворими, а 15 % са разтворими. Те абсорбират голямо количество вода, при което се образува гелообразна субстанция, улесняваща движението на фекалиите в червата.

Алое вера

Сокът от алое вера може да се използва като естествен лаксатив. Слабителното му действие се дължи на съдържащите се в листата му антрахинонови гликозиди, които привличат вода в лумена на червата и стимулират тяхното движение.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, зеле, брюкселско зеле, броколи са богати не само на фибри, но и на магнезий, което ги прави превъзходно природно средство за предпазване от запек.

Други натурални лаксативи са:

 • зехтин
 • рициново масло
 • овесени ядки
 • сладки картофи
 • папая
 • кефир
 • кафе.

Използването на естествени лаксативи, добрата хидратация на организма, спазването на здравословна диета и отделянето на време за редовна физическа активност ще помогнат за предотвратяване на запека.