Начало / Алтернативно лечение / Натурални мускулни релаксанти – кои са най-ефективните?

Натурални мускулни релаксанти – кои са най-ефективните?

дек. 21, 2017

мускулни релаксанти

Натуралните мускулни релаксанти представляват билки, които имат способността да отпускат мускулите на тялото. По този начин се облекчава болката, причинена от мускулно стягане или спазми.

Всеки човек е изпитвал мускулна болка, която може да се опише като стягане, твърдост, напрежение в даден мускул. Редица състояния и заболявания могат да бъдат причина за поява на мускулна болка, например при мускулно пренатоварване (тежък физически труд, спорт), травма, разтежение, фибромиалгия, мултиплена склероза, ревматоиден артрит, лупус, хипотиреоидизъм и др.

Ако не се лекува мускулната болка може да причини значителен дискомфорт и дори да затрудни изпълнението на ежедневните дейности.

За постигане на бързо облекчение много хора приемат синтетични миорелаксанти, които обаче могат да имат странични ефекти.

Вместо тава може да опитате естествени мускулни релаксанти, които са безопасни и ефективни. Те освобождават мускулното напрежение, успокояват нервите, намаляват стреса и се борят с възпалението.

Ето някои натурални миорелаксанти:

Лайка

Лайката е изключително ценна билка, която се използва за лечение на множество заболявания, включително и мускулни спазми. Силните противовъзпалителни свойства на лайката се дължат на съдържащите се в нея 36 флавоноиди. Освен това тя има успокояващ и релаксиращ ефект върху тялото.

Може да масажирате засегнатият мускул с етерично масло от лайка, за да облекчите спазмите. Изпиването на чаша чай от лайка може да помогне за облекчаване на менструалните спазми при жените, като релаксира маточната мускулатура.

Люти чушки

Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки действа като натурален мускулен релаксант. Той има обезболяващи и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на мускулната болка, скованост и възпаление.

Локалното приложение на капсаицин под формата на крем се препоръчва при хора, страдащи от фибромиалгия, ревматоиден артрит.

Мента

Ментата е друг естествен миорелаксант. Тя е много ефективна при лечение на болки в мускулите, гърба или краката, при тензионно главоболие.

Ментолът в ментата има аналгетични, противовъзпалителни и спазмолитични свойства, които облекчават мускулната болка.

Корени от валериан

Корените от валериан се използват за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и подобряване на съня.

Тази билка съдържа летливи масла, които спомагат за отпускане на мускулите и намаляване на напрежението. Ефективна е също при стрес, тревожност, безсъние.

Лавандула

Тази билка отпуска мускулите на тялото и намалява мускулното напрежение. Тя има аналгетични и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на болката, отока и възпалението.

Освен това успокояващият аромат на лавандулата допринася за добрия сън. Може да използвате масло от лавандула за масаж на тялото или да го добавите във ваната.

Розмарин

Розмаринът е ароматна билка, която има противовъзпалителни свойства и ефективно спомага за успокояване на възпалената мускулна тъкан и премахване на болката. Тя подобрява кръвообращението и подпомага бързото възстановяване. Може да добавите малко розмарин към ваната си, за да облекчите менструалните спазми или мускулните болки. Също така може да поставяте компреси с розмарин върху болезнени и възпалени стави за намаляване на симптомите на артрит.

За да подпомогнете действието на естествените мускулни релаксанти е добре да си почивате, да си осигурите пълноценен сън, тялото ви да е хидратирано, да правите редовен масаж, да разтягате мускулите си внимателно и да не преуморявате засегнатия мускул.

Прочетете за:
Централни миорелаксанти
Периферни миорелаксанти