Начало / Алтернативно лечение / Натурални методи за отпушване на маточните тръби

Натурални методи за отпушване на маточните тръби

дек. 15, 2017

маточни тръби

Невъзможността да износи собствено бебе е може би едно от най-трудните премеждия, които една жена може да срещне през живота си. Има много причини за безплодие, но запушените маточните тръби са една от най-често срещаните. Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида става именно в маточните тръби и когато едната или двете от тях са запушени този процес не може да се осъществи и не може да настъпи бременност.

Най-честите причини за възникването на този проблем са инфекции, заразяване с някои полово-предавани болести или образуване на цикатрикси след медицинска манипулация.

Отпушване на маточните тръби с натурални методи

Тъй като при запушването на маточните тръби жените нямат някакви характерни оплаквания дълго време състоянието може да остане недиагностицирано. Има някои естествени методи и промени в начина на живот, с помощта на които може да спрете или да обърнете процеса.

Йога

Йогата помага да канализирате енергията на тялото си. С уникалната комбинация от пози, техники за правилно дишане и медитация, йогата помага за по-доброто насищане с кислород на всички части на тялото. Тя помага и в борбата с възпаленията и инфекциите, които са едни от водещите причини за запушване на маточните тръби. С редовните йога упражнения може да увеличите шансовете си за забременяване.

Масаж за плодовитост

Този вид масаж се фокусира върху тази част от коремната област, където се намират матката и маточните тръби. Той може да подобри кръвообращението в тези органи и по такъв начин да намали риска от образуване на цикатрикси. Например след медицински манипулации в тази област и индиректно да ви предпази и от запушване на маточните тръби.

Едно проучване от 2015 година твърди, че мануалната терапия, в това число и масажа за плодовитост помага за повишаване на шанса за зачеване при жени със запушени маточни тръби, хормонални проблеми и ендометриоза.

Спрете цигарите и алкохола

Смята се, че една от причините за запушване на маточните тръби е прекаленият стрес. Затова и една от най-важните мерки, които трябва да предприемете, ако искате да увеличите шанса си да заченете е да започнете да живеете здравословно и да редуцирате нивата на стрес.

Едно скорошно проучване е свързало тютюнопушенето и приемът на алкохол с повишен риск от запушване на маточните тръби и безплодие при жените. Затова и според специалистите е изключително важно да спрете цигарите и алкохола, ако искате да повишите шанса си за бебе.

Физически упражнения

Физическите упражнения са един от добрите начини да подобрите кръвообращението и да редуцирате възпалителните процеси в тялото си. Упражненията за разтягане са особено подходящи за предпазване от образуване на цикатрикси, които са една от водещите причини за запушване на маточните тръби.

Акупунктура

Акупунктурата е един друг ефективен начин за подобряване на функционирането на маточните тръби. При нея специалистите прилагат натиск в точно определени области, за да предизвикат релаксация и подобряване на кръвообращението. Повишеният приток на кръв намалява риска от образуване на цикатрикси.

Прочетете за:
Анатомия на маточните тръби