Начало / Алтернативно лечение / Натурални методи за отпушване на маточните тръби

Натурални методи за отпушване на маточните тръби

дек. 15, 2017

маточни тръби

Невъзможността да износи собствено бебе е може би едно от най-трудните премеждия, които една жена може да срещне през живота си. Има много причини за безплодие, но запушените маточните тръби са една от най-често срещаните. Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида става именно в маточните тръби и когато едната или двете от тях са запушени този процес не може да се осъществи и не може да настъпи бременност.

Най-честите причини за възникването на този проблем са инфекции, заразяване с някои полово-предавани болести или образуване на цикатрикси след медицинска манипулация.

Тъй като при запушването на маточните тръби жените нямат някакви характерни оплаквания дълго време състоянието може да остане недиагностицирано. Има някои естествени методи и промени в начина на живот, с помощта на които може да спрете или да обърнете процеса.

Йога

Йогата помага да канализирате енергията на тялото си. С уникалната комбинация от пози, техники за правилно дишане и медитация, йогата помага за по-доброто насищане с кислород на всички части на тялото. Тя помага и в борбата с възпаленията и инфекциите, които са едни от водещите причини за запушване на маточните тръби. С редовните йога упражнения може да увеличите шансовете си за забременяване.

Масаж за плодовитост

Този вид масаж се фокусира върху тази част от коремната област, където се намират матката и маточните тръби. Той може да подобри кръвообращението в тези органи и по такъв начин да намали риска от образуване на цикатрикси например след медицински манипулации в тази област и индиректно да ви предпази и от запушване на маточните тръби.

Едно проучване от 2015 година твърди, че мануалната терапия, в това число и масажа за плодовитост помага за повишаване на шанса за зачеване при жени със запушени маточни тръби, хормонални проблеми и ендометриоза.

Спрете цигарите и алкохола

Смята се, че една от причините за запушване на маточните тръби е прекаленият стрес. Затова и една от най-важните мерки, които трябва да предприемете, ако искате да увеличите шанса си да заченете е да започнете да живеете здравословно и да редуцирате нивата на стрес.

Едно скорошно проучване е свързало тютюнопушенето и приемът на алкохол с повишен риск от запушване на маточните тръби и безплодие при жените. Затова и според специалистите е изключително важно да спрете цигарите и алкохола, ако искате да повишите шанса си за бебе.

Физически упражнения

Физическите упражнения са един от добрите начини да подобрите кръвообращението и да редуцирате възпалителните процеси в тялото си. Упражненията за разтягане са особено подходящи за предпазване от образуване на цикатрикси, които са една от водещите причини за запушване на маточните тръби.

Акупунктура

Акупунктурата е един друг ефективен начин за подобряване на функционирането на маточните тръби. При нея специалистите прилагат натиск в точно определени области, за да предизвикат релаксация и подобряване на кръвообращението. Повишеният приток на кръв намалява риска от образуване на цикатрикси.