Начало / Алтернативно лечение / Как да повишите нивата на човешкия растежен хормон?

Как да повишите нивата на човешкия растежен хормон?

апр. 24, 2019

да повишите нивата на човешкия растежен хормон

Човешкият растежен хормон се отделя от малка жлеза, разположена в мозъка, наречена хипофиза. Основната функция на този хормон е да регулира нарастването на ръст, тегло и други телесни пропорции. Човешкият растежен хормон още така стимулира натрупването на мускулна маса и подобряването на костната плътност. Ниските нива на този хормон могат да се отразят негативно върху качеството ви на живот, да увеличат риска от някои заболявания и да доведат до натрупване на мазнини в тялото.

Оптималните нива на човешки растежен хормон са много важни, ако искате да свалите излишни килограми, при възстановяване след травма или при атлетически тренировки.

Интересен е фактът, че вашата диета и начин на живот могат да повлияят върху нивата на човешкия растежен хормон.

Как да повишите човешкия растежен хормон?

Ето някои натурални методи, които могат да спомогнат за повишаване на нивата на човешкия растежен хормон:

Почивка

Редуцирането на нивата на стрес в ежедневието чрез почивка за малко с любима книга или релаксираща вана може да окаже положително влияние върху растежния хормон. Хроничният стрес се отразява неблагоприятно върху нивата на този хормон.

Достатъчно сън

Нивата на растежния хормон във вашия организъм са директно свързани с това, колко сън осигурявате на тялото си. Опитайте се всеки ден да спите по 8 часа. Създайте си рутина за отпускане преди сън, като четене на книга например. Избягвайте да използвате електронни устройства поне час преди лягане, защото подобен вреден навик може да влоши качеството на съня.

Редуцирайте количеството на мазнини в тялото

Покачването на мускулната маса и обратно понижаването на количеството на мазнините в тялото ще се отрази положително върху човешкия растежен хормон. Мазнините пречат на отделянето на този хормон в тялото. Старайте се да се храните здравословно и да тренирате редовно. Особено негативно върху човешкия растежен хормон се отразява наличието на повече мазнини в областта на корема.

Високо интензивните тренировки са подходящи за стимулиране на мускулния растеж. Подобни подходящи тренировки са интервалните, при които за 30 до 50 секунди правите много интензивни упражнения и след това за 10-20 секунди се възстановявате с по-леко упражнение, чиято цел е да успокои сърдечния пулс.

Избягвайте да консумирате захар след тренировка

Консумацията на захар (особено фруктоза) до 2 часа след тренировка стимулира хипоталамуса да отдели малко количество от хормона соматостатин, който има антагонистично действие по отношение на човешкия растежен хормон и ще потисне неговата продукция. Всички храни с висок гликемичен индекс също така водят до повишено отделяне на хормона инсулин, който също инхибира отделянето на човешкия растежен хормон от хипофизата, тъй че те не са подходящи в такъв случай.

Прочетете за:
Растежен хормон