Начало / Алтернативно лечение / С какво е полезно за здравето сусамовото семе?

С какво е полезно за здравето сусамовото семе?

апр. 25, 2019

С какво е полезно за здравето сусамовото семе?

Сусамовото семе представлява малки семенца с високо съдържание на мазнини. Няма спор, че те могат да бъдат много подходящи за похапване и засищане на глада, но освен това зад тях стоят и редица полезни за здравето ефекти от тяхната консумация. Нека да обърнем внимание и на най-често обсъжданите ползи от включването на сусамовото семе към хранителния ви режим:

Помага за контролиране на нивата на холестерола

Непрекъснато чуваме колко е важно нивата на холестерола ни да са в нормални граници, но как да стане това докато похапваме здравословно и се наслаждаваме на любимите си храни. В сусамовото семе се съдържат фитостероли, които според учените спомагат за снижаване на холестерола в кръвта.

Добър източник на фибри

Около 30 грама сусамово семе осигуряват 3,5 грама фибри, което се равнява на 12% от препоръчвания дневен прием на тази хранителна съставка. За фибрите се знае, че спомагат дейността на храносмилателната система. Освен това нарастват научните съобщения, в които се твърди, че достатъчната дневна консумация на фибри може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

Подпомага понижаването на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за инфаркт и инсулт. Сусамовото семе е с високо съдържание на магнезий, за който се знае, че има протективно действие върху сърцето. Освен това наличието на антиоксиданти и витамин Е в сусамовото семе могат да попречат на натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Източник на протеини

В тези малки семенца се съдържа растителен протеин, който е изключително важен за нашия организъм. В едва 100 грама сусамово семе се съдържат 18 грама протеин, което се равнява на 32% от дневните ни нужди.

Намалява риска от възпалителни процеси

Сусамовото семе може да ви помогне да се борите с възпалителни процеси в тялото. Това се дължи на съставката сесамин, която се съдържа в сусамовото семе.

Подпомага контрола на кръвната захар

Сусамовото семе е с високо съдържание на протеини и мазнини и ниско такова на въглехидрати. Именно тези характеристики на тази храна могат да помогнат на пациентите с диабет за по-добър контрол на кръвната им захар.

Освен това в тези малки семенца се съдържа пинорезинол – съставка, която може също да допринесе за регулацията на кръвната захар като инхибира действието на ензима малтаза. Този ензим разгражда малтозата – захар, която се използва като подсладител в някои храни. Освен това малтозата се образува в храносмилателния тракт при смилането на храни, като хляб и паста. Ако пинорезинол блокира усвояването на малтозата това от своя страна ще доведе и до снижаване на нивата на кръвната захар.

Подобрява здравето на костите и зъбите

Сусамовото семе е с високо съдържание на цинк. За този минерал се знае, че подпомага поддържането на костна плътност и намалява риска от развитие на остеопороза. В сусамовото семе се съдържа и калций, който също е известен с важното си значение за здравето на нашите кости и зъби.

Последни публикации