Начало / Алтернативно лечение / Растения, които действат като естествени репеленти

Растения, които действат като естествени репеленти

авг. 9, 2019

естествени репеленти

С идването на лятото за съжаление се увеличава и броят на комарите. За повечето от нас те са изключително неприятни насекоми, чието ухапване е съпроводено със сърбеж и дискомфорт. Освен това комарите могат да пренасят някои опасни заболявания. Ето защо е изключително важно да се предпазваме от тях по всички възможни начини.

Когато сте навън и се разхождате най-ефикасният начин да се предпазите от комари е да използвате наличните на пазара химични репеленти, които се продават под формата на спрей или крем. Освен тях в домашни условия може да опитате и някои естествени репеленти, които могат да помогнат да опазят дома ви от неприятни насекоми.

Ето някои естествени репеленти:

Лимонова трева

Лимоновата трева е от семейството на ментата. Тя има малки бели листенца и дискретен лимонов аромат. Ако имате градина може да засадите лимонова трева, която ще отблъсква, както комарите, така и мухите. Но трябва да знаете, че това растение е много инвазивно и бързо може да измести други растения, които сте посадили в близост. Най-добрият избор е да я засадите в няколко саксии, които да поставите в близост до прозорците.

Босилек

От векове босилекът е незаменима подправка в кухнята. Освен, че може да го използвате, за да сготвите любимите си ястия босилекът също може да помогне в борбата с комарите. Може да го засадите в саксии, които да поставите на терасата си. Етеричното масло, добито от босилек може да се използва и като репелент, който да намажете върху тялото си и да се предпазите от ухапвания.

Лавандула

Лавандулата се използва основно за ароматерапия, но освен това нейният аромат отблъсква голяма част от насекомите, като мухи, молци и комари. Освен да предпазите дома си с лавандула може да използвате и маслото от това растение за успокояване на зачервената кожа след ухапване от комари.

Невен

Невенът не само ще донесе ярък и свеж привкус към градината ви, но и може да ви помогне за борбата с комарите, защото мирисът му е неприятен за тези насекоми и те го избягват. Може да поставите саксии с невен в близост до прозорци и врати, все места, които могат да послужат за вход на комарите към дома ви.

Както споменахме по-рано комарите могат да пренасят някои изключително опасни заболявания, затова е важно да ги държите далеч от дома си. Така ще предпазите себе си, както и вашите близки.  С изброените по-горе растения може да направите дома си по-уютен и едновременно с това да държите  насекомите далеч.

Прочетете за:
Какви заболявания разпространяват комарите?
Как да се предпазим от ухапване от комари?