Начало / Алтернативно лечение / Розмарин и чай от мента подобряват паметта

Розмарин и чай от мента подобряват паметта

апр. 28, 2016

мента

Розмарин и мента са две популярни билки, които могат да се окажат ключа към подобряване на паметта.

Британски учени са установили, че ментовия чай подобрява значително дълготрайната и работната памет на здрави хора в напреднала възраст. Ароматът на розмарин също допринася за по-добра памет.

Ако обаче искате да релаксирате, учените препоръчват чай от лайка, който намалява вниманието и забавя мисловната дейност. Подобен успокояващ ефект има и миризмата на лавандула.

Учените от Великобритания са представили данните от своето проучване на годишната конференция на британското дружество на психолозите в Нотингам.

За да тестват ефекта на чая от мента и лайка върху паметта, те са провели проучване сред 180 доброволци на възраст над 65 години. Една група от участниците в проучването е трябвало да изпият чай от мента, друга от лайка, а трета топла вода.

Преди да изпият билковия чай всички участници са отговорили на въпроси, свързани с тяхното настроение. 20 минути след консумацията на чая участниците са провели тест за оценка на тяхната памет и други когнитивни функции, след което отново са отговорили на въпроси за тяхното настроение.

Резултатите са показали, че ментовия чай значително подобрява дълготрайната памет, работната памет и вниманието, докато чая от лайка има напълно противоположен ефект.

Същият екип от учени са тествали и ефекта на миризмата на розмарин и лавандула върху паметта. За целта 150 доброволци са били разпределени в три стаи – едната с аромат на розмарин, втората с аромат на лавандула и третата без миризма.

Докато са били в стаите всички участници са провели тестове за изследване на паметта. Анализът на резултатите е показал, че участниците, които са били в стаята с аромат на розмарин са се представили много по-добре на теста. Розмаринът значително повишава вниманието, докато лавандулата има успокояващо действие.

Според авторите на проучването след инхалацията на розмарин, съставките на тази ароматна билка се абсорбират в кръвта и достигат до мозъка, където стимулират мозъчната дейност.

Други билки, които подобряват паметта са: гинко билоба, женшен, джинджифил, зелен чай.