Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на корените от валериана

Полезни свойства на корените от валериана

май 22, 2020

валериана

Валерианата е многогодишно тревисто растение, което се среща в Северна Америка, Европа и Азия. Милиони хора по света го използват, за да се преборят с безсънието, тревожността и стреса. Употребата на корен от валериана датира от древните гърци и римляни и още тогава се е използвал за лечение на главоболие, нервност и сърцебиене.

Във валерианата се съдържа валерианова киселина, за която се смята, че влияе на рецепторите в мозъка за гама-аминобутирова киселина (ГАБА). Според учените една от функциите на тези рецептори е да регулират чувството на страх и тревожност. Затова и валерианата може да действа като лек седатив и анксиолитик.

Какви са полезните свойства на корените от валериана?

Ето и някои от по-често обсъжданите ползи от валериана, от които и вие можете да се възползвате:

Облекчване на безсъние

Валерианата е едно от най-често използваните средства за лечение на безсъние (инсомния). Смята се, че този ефект се дължи на повишаване на нивата на ГАБА рецепторите. Има редица проучвания, които сочат, че употребата на валериана подпомага по-бързото заспиване, дълбочината и като цяло качеството на съня. Трябва да сте наясно обаче, че тези положителни ефекти на валериана се проявяват след известно време на прием, приблизително след няколко седмици, като според учените няма риск от привикване към валериана.

Понижава тревожността

Валерианата е известна още като натурален валиум, защото се смята че има подобен ефект върху понижаването на тревожността като валиум. Все още обаче доказателствата в тази посока са доста ограничени.

Подпомага дейността на сърцето

Етеричното масло от валериана може да помогне за понижаване на кръвното налягане, както и да успокои сърдечния ритъм. Според други проучвания пък валерианата подобрява еластичността на кръвоносните съдове, а оттам и кръвообращението. Но и за двата положителни ефекта на това растение върху дейността на сърдечно-съдовата система са нужни допълнителни проучвания.

Облекчаване на предменструалните симптоми

Преди менструация голяма част от жените изпитват редица симптоми, като раздразнителност, болезненост в гърдите, честа смяна на настроенията и тревожност. Учените са разкрили, че валерианата има спазмолитични свойства и помага за релаксирането на мускулите и по такъв начин може да подпомогне за отпускане на маточните стени и намаляване на менструалните крампи и дискомфорта по време на меснтруация. Освен върху някои от физическите симптоми, свързани с менструацията учените са на мнение, че приемът на валериана около седмица преди менструация може да помогне и за облекчаване на някои от емоционалните симптоми, като честата смяна на настроенията и тревожността.

Подобрява концентрацията и фокуса при деца

Децата по природа са енергични и трудно успяват да се фокусират, но ако те не се учат да контролират енергичността в един момент това може да се превърне в проблем. При деца под 12 годишна възраст комбинацията от валериана и лимонова трева може да помогне за подобряване на фокуса. Освен това тази комбинация помага и за успокояване. Не е учудващо, че родителите, чиито деца са приемали подобна комбианция са съобщили, че са забелязали подобряване на съня и цялостното поведение на техните деца.