Начало / Алтернативно лечение / Стимулиране производството на тестостерон с натурални методи

Стимулиране производството на тестостерон с натурални методи

фев. 11, 2019

стимулиране производството на тестостерон

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, но той се намира и в организма на жените в по-малки количества. Това е стероиден хормон, който се произвежда в тестисите и яйчниците. В надбъбречните жлези също се образува малка част от тестостерона.

По време на пубертета при момчетата именно на този хормон се дължат физическите промени, които настъпват в тялото, като увеличаване на мускулната маса, удебеляване на гласа и поява на окосмяване в определени части на тялото. Както през пубертета, така и през останалите периоди през живота е изключително важно нивата на тестостерон да бъдат оптимални.

При възрастни мъже нормалните нива на тестостерон са важни за доброто общо здравословно състояние, поддържане на теглото, сексуалната функция и почти всички други аспекти от живота.

Интересен е фактът, че този мъжки хормон оказва влияние върху доброто здравословно състояние и на жените. Тъй че и за двата пола е от значение да поддържат нивата на тестостерон в оптимални граници.

Ето и няколко доказани методи как по естествен начин да увеличите нивата на тестостерон в кръвта:

Физически упражнения и вдигане на тежести

Тренировките и физическите натоварвания са един от най-добрите методи да се предпазите от редица заболявания, свързани с начина на живот. Високо интензивните тренировки са изключително подходящи за стимулиране по естествен път на производството на тестостерон. По подобен начин действа и вдигането на тежести. Важно е обаче да увеличавате натоварването постепенно, като дадете възможност на тялото ви да свикне с по-големите натоварвания и да се адаптира.

Консумирайте повече протеини, мазнини и въглехидрати

Храната, която приемате се отразява силно на производството, както на тестосте рон, така и на другите хормони в нашето тяло. Трябва да обърнете внимание на това с какво се храните и какъв е дневният ви калориен прием. Постоянните диети или честото преяждане могат да се отразят много негативно на производството на тестостерон.

Консумирането на достатъчно белтъци може да спомогне за поддържането на оптимални нива на тестостерон и да спомогне за свалянето на излишните килограми.

Приемът на въглехидрати също е от значение, защото проучванията сочат, че консумацията на такива храни е важна ако правите упражнения за издръжливост.

Много хора се стараят да избягват мазнините в желанието си да не качат някой излишен килограм. Ако искате обаче нивата на тестостерона ви да са в нормални граници трябва да консумирате и наситени мазнини, които се съдържат в жълтъците и бекона например.

Ограничете стреса до минимум

Дълготрайното присъствие на стреса в нашия живот се отразява негативно на много аспекти от здравето ни, включително и на нивата на тестостерон. Причината за това е, че при стрес се покачва нивото на хормона кортизол, което води до понижаване на мъжкия полов хормон.

Стресът и високите нива на кортизол могат да станат причина за повишаване на приема на храна, покачване на телесното тегло и натрупване на мазнини в определени части на тялото.

Излизайте на слънце или приемайте добавки с витамин Д

Витамин Д в последните години се превръща в един от най-важните витамини за човешкото тяло. Той е важен за редица процеси в нашето тяло, включително и продукцията на тестостерон. Въпреки неговото значение голям процент от човешкото население страда от дефицит на витамин Д. За да осигурите нужните количества от този витамин за вашето тяло се старайте редовно да излизате на слънце, а ако е нужно приемайте и добавки с витамин Д, като преди това сте се консултирали с ендокринолог, който да прецени какво точно количество е нужно за вас.

Почивайте си и спете достатъчно

Добрата и пълноценна почивка е също толкова важна за вашето добро здравословно състояние, както и добре балансираният хранителен режим и физически тренировки. Тя може да се отрази положително и върху нивата на тестостерон. Въпреки, че много от хората по света успяват да се справят и с по-малко сън, съветът на експертите е ако искате да сте в добро здравословно състояние и да не страдате от дефицит на тестостерон да спите между 7 и 10 часа дневно.

Прочетете за:
Тестостерон
Нисък тестостерон – какви промени настъпват?