Начало / Алтернативно лечение / Студени крайници – как да се справим?

Студени крайници – как да се справим?

фев. 2, 2018

Студени крайници

Студените крайници са често срещано оплакване при хора с проблеми с кръвообращението. Вашите крака стават по-студени, когато до тях не достига достатъчно наситена с кислород кръв. Обикновено, когато кръвообращението се подобри и проблемът изчезва.

Въпреки това студените крайници могат да бъдат признак и за други здравословни проблеми, като анемия, синдром на хронична умора, синдром на неспокойните крайници, периферна невропатия, диабет, хипотиреоидизъм, синдром на Рейно или хипотермия.

Дефицитът на някои хранителни вещества, тютюнопушенето или злоупотребата с алкохол могат да допринесат за персистирането на това оплакване.

Тъй като, както стана ясно по-горе причините за студени крайници могат да бъдат най-различни, ако за известно време имате подобно оплакване е най-добре да се консултирате със специалист. Междувременно може да опитате и някои домашни методи, които да ви помогнат да се справите с проблема студени крайници.

Масажи със затотоплено масло

Масажът на краката е един от най-добрите начини да подобрите кръвообращението в тази част на тялото си и да ги затоплите. За по-добър ефект може да използвате и леко затоплено кокосово масло например. Нанесете малко от него върху крайниците и ги масажирайте, прилагайки лек натиск. След като приключите с масажа си сложете по-топли памучни чорапи, за да запазите максимално топлината. Най-подходящото време от деня да правите подобен масаж е малко преди лягане вечер.

Хидротерапия

Хидротерапията е друг много ефективен и простичък домашен метод, с който може да затоплите краката си. За целта напълнете 2 легена с вода, като единия от тях да е с топла вода, а другия със студена. Първо потопете краката си в легена със студена вода за около 2 минути. След това потопете краката си в легена с топла вода за 1 минута. Повторете този ред на смяна на легените с вода за около 15-20 минути. След това подсушете краката и си сложете памучни чорапи.

Упражнения за крака

Редовните упражения, насочени включително и към долните крайници са особено важни за поддържане на добрия приток на кръв. Например вкъщи за 10-15 минути може да редувате ходене на пръсти и след това на пети. Друго упражнение, което може да правите у дома е въртенето на краката в областта на глезените по часовниковата и обратно на часовниковата стрелка за 1-2 минути.

Английска сол

Друг простичък метод за справяне със студени крайници са ваните с английска сол. Напълнете леген с топла вода и в нея разтворете ½ чаена чаша английска сол. Топлината от водата ще затопли краката ви, а английската сол ще достави на крайниците ви магнезий. Именно дефицитът на магнезий е една от най-често срещаните причини за студени крайници.

Джинджифил

Джинджифилът подобрява кръвообращението. Освен това в него се съдържат най-различни полезни съставки, които имат и затоплящ ефект върху нашето тяло. Запарете тенджера с вода, в която има нарязан джинджифил. Оставете да изстине и след това накиснете краката си в получената отвара за 15 минути.