Начало / Алтернативно лечение / Хмел – с какво е полезен за здравето?

Хмел – с какво е полезен за здравето?

юни 26, 2020

хмел

Хмелът е широко познат като важна съставка в бирата, но освен това той предлага и други ползи за човешкия организъм. Полезните свойства на хмела се дължат основно на високото съдържание на флавоноиди и есенциалните масла хумулен и лупулин. Някои от медицинските специалисти смятат, че тези съставки имат противовъзпалителни, обезболяващи и противоракови свойства.

Ето и някои от по-честите здравословни проблеми, за които може да се използва хмел:

Безсъние

В последните години учените са открили, че съставките в хмела хумулен и лупулин имат умерен седавитен ефект, което би могло да се приложи в медицината. Според някои учени комбинирането на валериан с хмел би могло да бъде много подходящо за подобряване на качеството на съня и редуциране на времето за заспиване.

Горещи вълни

Флавоноидът 8-пренилнарингенин, съдържащ се в хмела е класифициран като фитоестроген, за който се знае, че може да имитира дейността на женския полов хормон – естроген. Според някои учени 8-пренилнарингенина може да спомогне за повишаване на продукцията на хормона естроген. Така може да се преодолеят някои от симптомите, асоциирани с понижената продукция на този хормон, състояние известно като хипоестрогенизъм. Тъй като горещите вълни и нощните изпотявания, симптоми, характерни за менопаузата се дължат на спад в продукцията на женски полови хормони се смята, че приемът на хмел под формата на хранителна добавка би спомогнало за облекчаване на тези симптоми.

Подобряване на когнитивната функция

В хмелът се съдържа флавоноида – ксантохумол, за който се смята, че може да предпази мозъка от оксидативен стрес. Според учените оксидативния стрес има известна роля в появата на заболявания като паркинсон и болест на Алцхаймер. С приемът на добавки, съдържащи хмел бихме могли да намалим риска от подобни заболявания и да подобрим дейността на мозъка.

Главоболие

Есенциалните масла, които се съдържат в хмела биха могли да облекчат напрежението и болката, от които се оплакват някои от пациентите с главоболие. Седативният ефект, който има хмелът помага за отпускането на мускулите на раменете и врата, като по такъв начин приемът му може да облекчи и симптомите при главоболие.

Превенция на рак

Има малко данни, които да свържат приема на хмел с превенцията на рак. Въпреки това според някои учени флавоноида – ксантохумол, който се съдържа в него би могъл да бъде от полза при разработването на нови противоракови медикаменти тъй като има предполагаеми цитотоксични свойства.

Депресия

Хмелът също така се изучава като потенциално средство за лечение на депресия и други психични разстройства. Една от основните причини, поради която хмелът би могъл да спомогне са неговите умерени седативни свойства, с които приемът му би спомогнал за снижаване на нивата на тревожност и стрес, които често са свързани с депресията.