Начало / Алтернативно лечение / Чай от майчин лист (сена) – ползи и странични ефекти

Чай от майчин лист (сена) – ползи и странични ефекти

ное. 27, 2020

чай от майчин лист

Чаят от майчин лист се предлага като лаксативно средство, средство за отслабване и детоксикиращ агент.

Майчиният лист е растение от семейство Бобови, което произхожда от Египет, но сега се отглежда по целия свят.

Как действа чаят от майчин лист?

Най-често чаят от сена се използва за стимулиране на чревната перисталтика и облекчаване на запека. Основните активни съединения в листата на сена са сена гликозидите (сенозиди), които се разграждат до антрахинони. Тези съединения имат изразен лаксативен ефект. Те действат чрез дразнене на лигавицата на дебелото черво, което стимулира чревната перисталтика и осъществява слабително действие в рамките на 6 до 10 часа.

Освен това майчиният лист предотвратява реабсорбцията на вода и електролити от дебелочревната лигавица. Това води до увеличаване на течностите в червата и омекотяване на изпражненията.

Какви приложения намира чаят от майчин лист?

Чаят от майчин лист се прилага главно за облекчаване на запек. Може да приготвите чай от сена като накиснете 1 супена лъжица изсушени листа от сена в гореща вода за 10 минути. Препоръчва се по една чаша чай на ден за не повече от 7 последователни дни.

Поради слабият лаксативен ефект той може да се използва за подготовка за колоноскопия. Друго приложение е за облекчаване на дискомфорта, свързан с хемороидите. Хроничният запек е основна причина за раздразването на хемороидите.

Майчиният лист се включва в редица билкови чайове и добавки, за които се твърди, че стимулират метаболизма и допринасят за отслабване. Няма обаче научни доказателства, които да подкрепят използването на чай от сена за детоксикация или отслабване. Нещо повече, скорошни изследвания показват, че жени, които са използвали майчин лист за отслабване, са били 6 пъти по-склонни да развият хранително разстройство.

Не се препоръчва честата и продължителна употреба на майчин лист, тъй като може да промени нормалната чревна функция и да доведе до лаксативна зависимост.

Ако се опитвате да отслабнете, по-добре е да промените диетата и начина си на живот, отколкото да използвате лаксативи.

Има ли странични ефекти чаят от майчин лист?

Чаят от сена се счита за безопасен за повечето възрастни и за деца над 12 години. Наблюдават се обаче и някои странични ефекти.

Най-честите нежелани реакции след прием на чай от майчин лист са стомашен дискомфорт, гадене, повръщане и диария. Тези симптоми обикновено са леки и отзвучат сравнително бързо. Възможно е при някои хора да настъпят алергични реакции към сена.

Продължителната употреба на чай от майчин лист може да доведе до лаксативна зависимост, електролитни нарушения и увреждане на черния дроб.

Освен това майчиният лист може да има негативно взаимодействие с някои лекарства, като например: диуретици, антикоагуланти (противосъсирващи средства), антиаритмични средства и др.

Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания, възпалителни заболявания на дебелото черво е добре преди употребата на чай от сена да се консултират с личния си лекар.

Чаят от майчин лист не се препоръчва на бременни жени и кърмачки.