Начало / Алтернативно лечение / Черна ряпа – полезни за здравето свойства

Черна ряпа – полезни за здравето свойства

ян. 7, 2022

черна ряпа

Черната ряпа се използва, както като храна, така и като лекарство. Тя е малко по-голяма от традиционната ряпа, има по-горчив и остър вкус. Това е резултат от съдържащите се в нея химични съединения като глюкозинат, изотиоцианат и мирозиназа. Не толкова приятния вкус на черната ряпа се компенсира от множеството ползи за здравето, които има.

Черната ряпа съдържа големи количества фибри и витамин С, както и умерени количества желязо, магнезий, калий, витамини В, А и Е. Има и по-ниски нива на мед, селен, цинк, антоцианини, антиоксиданти и ензими. Този зеленчук също е много нискокалоричен.

Какви полезни за здравето свойства има черната ряпа?

Ето някои от многобройните ползи за здравето:

Подобрява функциите на черния дроб

Глутатионът е важен антиоксидант, от който тялото ни се нуждае. Той стимулира ензимната активност в черния дроб и спомага за предотвратяване на натрупването на токсини. С напредване на възрастта, нивата на глутатион в тялото ни намаляват, но храни като черната ряпа могат да повишат тези нива.

Витамин С, витамините от група В и минералите магнезий, калций подпомагат дренажа на жлъчка от черния дроб.

Помага при кашлица и настинка

Екстрактът от черна ряпа има тонизиращо действие върху дихателните пътища и се използва за намаляване на спазматични състояния като магарешка кашлица. Също така, съдържанието на витамин С в черната ряпа поради имуностимулиращите си свойства може да помогне за предпазване от настинка и грип.

Регулира нивата на холестерола

Черната ряпа спомага за поддържане нивата на холестерола в препоръчителните граници, което след това ще намали риска от сърдечно-съдови проблеми, като атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Съставките на черната ряпа участват активно в циркулацията и метаболизма на мазнините в тялото. Тъй като подобряват функциите на черния дроб, той може ефективно да подпомогне усвояването на холестерола и да предотврати отлагането му в артериалната стена.

Черната ряпа може да бъде полезна и при лечение на холестеролови камъни в жлъчния мехур или бъбреците.

Подобрява храносмилането

Тъй като съставките на черната ряпа подобряват функционирането на черния дроб и жлъчния мехур, те също така спомагат за подобряване на храносмилането.

Черният дроб продуцира жлъчка, а жлъчният мехур я съхранява. Когато консумираме мазна храна, жлъчният мехур освобождава жлъчка в чревния тракт, за да подобри храносмилането на мазнините и белтъците.

Освен това черната ряпа съдържа фибри, които спомагат за добрата перисталтика и за намаляване на запека.

Регулира хормоните на щитовидната жлеза

Черната ряпа съдържа ензим, който регулира производството на хормоните на щитовидната жлеза. Поради това може да се използва за превенция на хипертиреоидизъм.

Консумацията обаче на много големи количества черна ряпа, може да попречи на производството на щитовидните хормони и да доведе до поява на гуша.

Антиканцерогенни свойства

Екстрактът от черна ряпа е добър източник на антиоксиданти, което го прави невероятно противораково средство. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на оксидативния стрес и неутрализирането на свободните радикали, като по този начин намаляват риска от рак.

Екстрактът от черна ряпа също съдържа сулфорафан и антоцианини, мощни съединения, които са полезни в борбата с рака.

Подобрява паметта

Черната ряпа е чудесен източник на калий и магнезий, които са необходими за поддържане на баланса на електролитите в мозъка. Консумацията на черна ряпа може да допренесе за по-добра концентрация и памет.

Подобрява здравето на кожата

Благодарение на детоксикиращите си свойства и високите нива на витамин В и Е, черната ряпа предпазва кожата от възпалителни състояния, бръчки и старчески петна.

Съдържанието на антиоксиданти, особено на витамин С помага в борбата срещу свободните радикали и предотвратява увреждащия им ефект върху кожата. Витамин С има важна роля за забавяне на процеса на стареене на кожата.