Начало / Алтернативно лечение / Язва на стомаха – лечение с домашни средства

Язва на стомаха – лечение с домашни средства

юли 6, 2018

язва на стомаха - лечение

Язвата на стомаха или позната още като пептична язва е често срещан стомашен проблем, както при жените, така и при мъжете, а в днешно време от това заболяване страдат дори и деца под 18 годишна възраст. Язвите представляват малки лезии по лигавицата на стомаха, които се предизвикват най-често от киселинност та на стомашния сок и инфекция с бактерий, известен като Хеликобактер пилори. Други по-често обсъждани причини за развитие на язва на стомаха са злоупотреба с алкохол, изгаряне, честа употреба на нестероидни противовъзпалителни средства или обезболяващи медикаменти.

По-честите оплаквания на пациентите, страдащи от язва са гадене, повръщане, проблеми с храносмилането, подуване на стомаха, коремни болки. В повечето случаи симптомите не са сериозни и с определена от специалист терапия пациентите се чувстват добре. Ако обаче язвата се разрасне има риск тя да прокърви. В такива случаи може да се наложи спешна медицинска намеса за овладяване на проблема. В случай, че нямате сериозни оплаквания може да се опитате да овладеете симптомите, предизвикани от язвата на стомаха и с някои домашни методи, като например:

Банани

Бананите намаляват киселинността и защитават стомашната лигавица. Консумацията на банани помага на стомаха да изгради допълнителен защитен слой, с помощта на който да се предпази от съставките в лютите и пържени храни, които консумирате и които допълнително могат да влошат оплакванията ви, ако страдате от стомашна язва. Консумирайте по 1 банан дневно, за да се възползвате от неговите полезни свойства.

Сок от зеле

За зелето открай време се знае, че е едно от най-добрите домашни средства за лечение на язва. В миналото това е едно от средствата, които се е използвало при язва преди да бъдат открити антибиотиците. Зелето е богато на витамин Ц, за който се смята, че предпазва от инфекция с Хеликобактер пилори.

Чесън

Суровият чесън може да свърши чудеса при стомашна язва. Опитайте се да си създадете навика всяка сутрин на гладно да хапвате по две скилидки чесън. След месец ще забележите видимо подобрение и симптомите ви със сигурност ще се облекчат.

Мед

Медът е продукт с високо съдържание на антиоксиданти, който се използва за лечение на редица здравословни проблеми. Честата консумация на мед намалява риска от сърдечно-съдови, очни заболявания и инсулт. Освен това медът пречи на образуването на язви и засилва оздравителните процеси в нашето тяло.

Според учените този невероятен натурален продукт има силни антибактериални свойства и може да се бори срещу инфекцията с Хеликобактер пилори, за която споменахме, че е една от най-честите причини за развитие на стомашна язва.

Куркума

Куркумата е южно-азиатска подправка, която е характерна основно за индийската кухня. Тя лесно се разпознава по наситено жълтия си цвят. За основната активна съставка на куркурмата – куркумин се смята, че има редица лечебни свойства. Според учените куркуминът спомага за подобряване на кръвообращението и редуцира възпалението, което настъпва и при стомашна язва.

Алое вера

Алое верата е растение, широко използвано в козметичната, фармацевтичната и хранителната индустрия. То има антибактериални свойтва и засилва оздравителните процеси в нашето тяло. Скорошни проучвания сочат, че алое вера може да спомага и за лечението на стомашна язва.

Прочетете за:
Причини за язва на стомаха и на дуоденума
Симптоми на язва – кои са най-характерните признаци?
Стомашна язва – какво трябва да знаем?