Начало / Алтернативно лечение / Алтернативно лечение при псориазис

Алтернативно лечение при псориазис

ян. 23, 2014

Псориазисът е автоимунно кожно заболяване, което се характеризира с появата на зачервени участъци със залющване на кожата. В засегнатите участъци кожата е задебелена и болезнена, в някои случаи се наблюдават и отоци по ставите.

Все още няма открито дефинитивно лечение за това заболяване, но има много лечебни схеми, които облекчават симптомите на пациентите. Около 2% от населението по света е засегнато от псориазис. Освен с медикаменти и мехлеми вие може да контролирате своето заболяване и с някои домашни методи.

Поддържайте кожата си добре хидратирана

Използването на кремове за овлажняване на кожата е една от важните стъпки при контролирането на псориазиса. При псориазиса обикновено кожата е по-суха и това води до сърбеж и допълнително залющване на кожата, което може да бъде болезнено. Мажете кожата си с крем вечер преди лягане, за да може той да попие добре и да я подхрани.

Радвайте се на слънчевите лъчи

Слънчевите лъчи са един от естествените начини за овладяване на симптомите на пациентите с псориазис. Над 80% от пациентите съобщават, че тяхното състояние значително се подобрява след редовна експозиция на слънце. Само не прекалявайте със слънчевите бани, за да не получите слънчево изгаряне. За целта използвайте задължително и слънцезащитни кремове.

Спрете цигарите

Псориазисът е едно от многото заболявания, които се влошават под действието на цигарите. Хора, които пушат повече от две кутии цигари на ден са по-застрашени да заболеят от псориазис. Освен, че ще спомогнете за намаляването на симптомите на заболяването със спирането на цигарите ще се предпазите и от много други заболявания, като например рак на белите дробове, сърдечни заболявания.

Спазвайте хранителен режим

Смята се, че някои храни могат да предизвикат обостряне на псориазиса, а други пък да облекчат симптомите. Някои пациенти съобщават, че тяхното състояние се е подобрило след като се изключили сладкишите, кофеина и глутена от диетата си. Може да експериментирате в тази насока и да изключите някои от по-калоричните храни от своето меню и да видите дали при вас това ще даде положителен резултат.

Контролирайте стреса

Стресовите ситуации могат да предизвикат обостряне на заболяването. Затова и техниките за намаляване на стреса са доказали своята ефективност като алтернативен метод на лечение. Може да пробвате с медитация, йога или масаж.

Избирайте сапуните, които ползвате много внимателно

Сапуните, които съдържат много химикали могат допълнително да изсушат вашата кожа, което не е желателно, когато страдате от псориазис. Избирайте по-меки сапуни, които не изсушават толкова кожата. В момента на пазара има голям избор от такива продукти.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис