Начало / Алтернативно лечение / Аюрведа за свежа и здрава кожа

Аюрведа за свежа и здрава кожа

апр. 24, 2013

Аюрведа представлява индийска система за грижа за здравето. Тази система набляга на постигане на баланс в нашето тяло чрез диета, правилен начин на живот, упражнения и прочистване на тялото, ума и духа.

Според аюрведа всичко на този свят е изградено от петте елемента: въздух, вода, огън, земя и космос. Тези елементи се комбинират, за да образуват трите доши – вата, питта, кафа. Тези три доши представляват различните типове метаболизъм. Според принципите на аюрведа на трите доши се дължат индивидуалните различия между хората. Аюрведичното лечение цели определяне какъв тип доша е самият пациент и какво може да се направи, за да се възстанови баланса в неговия организъм.

Така например принципите на Аюрведа могат да бъдат приложени за достигане на добър външен вид на кожата. Кожата служи като огледало на това какво става в организма и доколко сме здрави. Ако боледувате и кожата ви няма да изглежда добре. При лечението на кожните нарушения с помощта на принципите на Аюрведа първо трябва да се определи типа кожа на пациента, тоест вида доша. Пациентите които са тип вата имат суха, груба и тънка кожа, при тях има наличие на бръчки. При пациентите тип питта кожата е много чувствителна, светла на цвят с лунички. Този тип пациенти по-често получават слънчево изгаряне. Кожата на пациентите тип кафа е мазна, гладка и по-дебела, с наличие на разширени пори.

Ако при вас се наблюдават кожни проблеми може да приложите някои от методите на Аюрведичната медицина, за да се справите по-лесно с проблема.

Яжте повече зеленчуци. Зеленчуците са лесни за смилане, богати са на витамини, минерали и антиоксиданти. Марулите, краставиците, морковите и копърът са зеленчуци полезни и за трите типа доши и спомагат за добрия външен вид на кожата.

Увеличете приема на ядки и семена. Включването на ядки и семена в диетата е едно от аюрведичните методи за лечение на кожни проблеми. Тези храни съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини и други полезни мазнини, които подобряват състоянието на кожата.

Пийте повече чай. При хората с метаболитен тип вата, кожата е суха и груба и за тях добрата хидратация е особено важна. По такъв начин и кожата им ще изглежда по-добре. От течностите особено полезен е билковият чай, който освен, че хидратира организма съдържа много полезни вещества.

Практикувайте йога и медитация. Редовното практикуване на йога и медитирането има много ползи за организма. Вие сами ще забележите, че се чувствате много по-добре физически и психически  и по-добре се справяте със стресовите ситуации. Този вид тренировки са много добри и за духовната стабилност.

Установете здравословен режим на сън. Специалистите в областта на аюрведичното лечение препоръчват на пациентите си да практикуват здравословен режим на почивка и сън за подобряване състоянието на кожата. По възможност си лягайте към 10 часа вечер, за да може да се събудите отпочинали сутринта. Ако имате проблеми със съня може да ги преборите с редовни йога упражнения и медитация.