Начало / Алтернативно лечение / Бързо сваляне на креатинин        

Бързо сваляне на креатинин        

юни 19, 2024

бързо сваляне на креатинин

При висок креатинин найважно е да се установи причината и да се проведе лечение на основното заболяване, най-често бъбречно заболяване.

Промяната в диетата, в начина на живот, избягването на добавки с креатин, на някои лекарства могат да спомогнат много за намаляване на повишените нива на креатинин. 

Как да намалите нивата на креатинин?

Ето накои диетични препоръки за бързо сваляне на креатинин:

Не приемайте добавки, съдържащи креатин

Креатинът се произвежда основно в черния дроб. Транспортира се до мускулите, където се използва за енергия. В мускулните клетки креатинът се превръща в креатинфосфат, който се разгражда до креатинин.

Креатинът се предлага и като добавка. Някои спортисти използват тези добавки с креатин, за да подобрят спортните си постижения.

Всеки, който иска да намали нивата на креатинин, не трябва да приема добавки, съдържащи креатин. 

Намалете приема на протеини

При разграждането на белтъците се получава креатинин като страничен продукт. Ето защо повишената консумация на протеини може да повиши креатинина в крънта.

Ако се притеснявате за нивата на креатинин, избягвайте храни с високо съдържание на протеини, като: червено месо (свинско, говеждо, агнешко), млечни продукти, яйца.

Съсредоточете се върху яденето само на препоръчителното количество протеини и изберете протеини на растителна основа като бобови растения и тофу.

Яжте повече фибри

Храните, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, стимулират чревната перисталтика и помагат на бъбреците в процеса на елиминиране на отпадни продукти като урея и креатинин.

Ограничете консумацията на натрий

Повишената консумация на сол може да повиши кръвното налягане и да влоши функцията на бъбрецит. Това може да доведе до по-високи нива на креатинин.

Избягвайте преработените храни, които имат много сол, използвайте билки и подправки за овкусяване на ястията.

Пий повече вода

Дехидратацията може да доведе до повишени нива на креатинин. Пиенето на достатъчно вода помага на бъбреците да филтрират креатинина по-ефективно. Стремете се към поне 8-10 чаши вода дневно. Приемът на много течности обаче може да бъде проблем за хора с увредена бъбречна функция и те трябва да се консултират с лекар.

Други полезни съвети за понижаване на креатинина са например:

Ограничете интензивните упражнения

Тренировките с висока интензивност могат да повишат креатинина в кръвта. Ако сте загрижени за нивата на креатинин, трябва участвате в умерени дейности като ходене, плуване или йога и да избягвате интензивни и продължителни тренировки.

Преглед на лекарствата, които приемате

Някои лекарства могат да повишат нивата на креатинин. Ако имате висок креатинин, обсъдете лекарствата, които приемате с вашия лекар. Той ще коригира дозата или ще предложи алтернативи.

Лекарства, които увреждат функцията на бъбреците и намаляват екскрецията на креатинин са например: аминогликозиди, сулфонамиди, НСПВС и др.

Добавка с хитозан

Хитозанът е хранителна добавка, която най-често се използва за отслабване и контрол на холестерола. Някои проучвания показват, че може да бъде ефективен и за намаляване на нивата на креатинин при хора с бъбречна недостатъчност. Преди да приемете хитозан за понижаване на нивата на креатинин, трябва да се консултирате с лекар.

Какво още сваля креатинин?

  • откажете се от пушенето

Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и може да намали притока на кръв към бъбреците, нарушавайки способността им да отделят креатинина. Спирането на тютюнопушенето може значително да подобри бъбречната функция и да намали нивата на креатинин в кръвта.

  • ограничете приема на алкохол

Прекомерният прием на алкохол може да доведе до дехидратация и високо кръвно налягане, като и двете могат да повлияят отрицателно на бъбречната функция. Умереността е ключова.

Прочетете за:
Причини за висок креатинин
Забранени храни при висок креатинин