Начало / Алтернативно лечение / Плодовете от бъз стимулират имунната система

Плодовете от бъз стимулират имунната система

ное. 3, 2015

плодове от бъз

Растението бъз е плодоносен храст, който произлиза от Европа и северна Америка. Още в миналото неговите плодове са намирали приложение в медицината, благодарение на множеството си полезни свойства. Плодовете на бъза са тъмно сини на цвят, имат силен сладък вкус и поради тази причина се използват и за направата на сладка и сиропи.

В бъзът се съдържат редица полезни вещества. Той е богат на желязо, калий, фосфор, мед и витамини А, Б и Ц. Някои от полезните ефекти заради, които се използват плодовете на бъза са:

  • Подобряване на храносмилането

Въпреки, че голяма част от плодовете и зеленчуците могат да ви доставят нужните за храносмилането фибри бъзът е едно от малкото растения, които могат да ви осигурят над 40% от нужните фибри само в една порция. Консумацията на плодове от бъз намалява риска от запек и подобрява дейността на храносмилателната система.

  • Предпазване на кръвоносните съдове

Здравето на нашето сърце зависи изключително много от редовната консумация на плодове и зеленчуци. Високото съдържание на фибри в тях спомага за елиминирането на излишното количество холестерол от кръвообращението. Чрез приема на плодове от бъз ще намалите риска от развитие на атеросклероза и други сърдечни заболявания. Високото съдържание на калий в бъза предпазва сърцето чрез намаляването на налягането, което се оказва върху кръвоносните съдове. Калият освен това има съдоразширяващи свойства и споамага за намаляване на кръвното налягане.

  • Стимулиране на имунната система

Един от най-обсъжданите положителни ефекти на бъза са неговите имуностимулиращи свойства. Експертите препоръчват да приемаме плодове от бъз през есенния и зимния сезон, когато имунната ни система е по-слаба и има по-висока честота на болни от грип.

  • Помощ при диабет

Някои от антиоксидантите, които се съдържат в бъза влият директно на дейността на панкреаса и регулират отделянето от него на хормона инсулин. Това свойство е особено полезно при болни от диабет, а също и за предпазване от развитието на това заболяване.

  • Заздравяване на костите

Бъзът има антиоксидантни и противовъзпалителни съставки, които могат да спомогнат за облекчаване на ставни болки. Високите нива на минерали, които се съдържат в това растение от своя страна стимулират образуването на нова костна тъкан и заздравяването на костите.

  • Подпомагане на отслабването

Според някои проучвания плодовете на бъза могат да помогнат в борбата с килограмите. Високото ниво на фибри в тях, комбинирано с техния стимулиращ метаболизма ефект могат да ви помогнат в процеса на отслабване. Освен това в плодовете от бъз се съдържат много малко калории и така с тяхната консумация ще стимулирате свалянето на килограми.