Начало / Алтернативно лечение / Билки при болки в стомаха

Билки при болки в стомаха

дек. 30, 2022

билки при болки в стомаха

Редица билки могат да помогнат за облекчаване на болки в стомаха. Домашните средства са особено полезни, ако болката в стомаха се появи през нощта и нямате лекарства без рецепта.

Болките в стомаха са много често срещан симптом. Потенциалните причини варират от хранителна алергия, хранително отравяне, диспепсия, гастрит до стомашна язва. Обикновено може сами да лекувате болки в стомаха, като използвате различни билки.

Кои са най-подходящите билки при болки в стомаха?

Чай от лайка

Чаят от лайка може да бъде полезен за лечение на стомашни болки. Лайката е успокояваща билка, която се използва от стотици години за успокояване на болки в стомаха. Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на състояния като гастрит, гастроентерит, които се характеризират с възпаление.

Лайката съдържа полифеноли, за които се смята, че отпускат храносмилателната система. Релаксацията на стомашната мускулатура може да бъде полезна при болки в стомаха, причинени от напрежение, спазми или друг храносмилателен дискомфорт.

Мента

Ментолът, съдържащ се в листата на ментата има болкоуспокояващи свойства и помага за облекчаване на болки в стомаха. Спазмолитичното действие на ментата върху мускулите на стомаха също толкова добре успокоява стомашните болки.

Ментата може да се използва под формата на чай, ментова дъвка или ментови бонбони.

BRAT диета

Диетата BRAT е терапевтичен хранителен план, който включва четири храни, съставящи акронима „B-R-A-T“, а именно: банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Тези храни са меки и оказват минимален стрес върху храносмилателния тракт. Също така са много полезни при диария.

Диетата BRAT понякога се препоръчва за облекчаване на симптомите на стомашен грип, хранително отравяне и основно при диария. Особено полезна е при лечение на гастроентерит при деца.

Тази диета се прилага краткосрочно, а не като обичаен начин на хранене.

Ябълков оцет

Има доказателства, че ябълковият оцет може да помогне за облекчаване на стомашни болки, свързани с хроничен гастрит. Ябълковият оцет също съдържа пробиотици, които могат да помогнат за нормализиране на бактериалната среда в стомаха и да облекчат подуването, стомашната болка и рефлукса.

Ябълковият оцет трябва да се разрежда с вода, за да се избегне повишаване на киселинността на стомаха и влошаване на симптомите на ГЕРБ и пептична язва.

Топла вода с лимон

Пиенето на чаша топла вода, комбинирана с лимон, е ефективен начин за лечение на болки в стомаха. Топлата вода с лимон съдържа висока киселинност и може да помогне на храната да се смила по-лесно.

Освен това, когато лимоните се комбинират с вода, те действат като лек диуретик. Помагат за намаляване на подуването на корема чрез намаляване на задържането на сол и вода в тялото.

Копър

Копърът има газогонни, болкоуспокояващи, антибактериални свойства, които помагат за бързото избавяне от болките в стомаха.

Други полезни билки при болки в стомаха са:

  • босилек
  • канела
  • джинджифил
  • глухарче.

Прочетете за:
Болка в стомаха
Заболявания на стомаха

Последни публикации