Начало / Алтернативно лечение / Билки за подсилване на паметта

Билки за подсилване на паметта

ное. 18, 2014

Много хора свързват намаляването на паметовите възможности с напредването на възрастта. Без значение дали се касае за забравяне от време на време или за загуба на краткотрайната памет, хората трябва да са наясно, че определени фактори могат да повлият върху паметта и нейното снижаване да се случи в още ранна възраст. Такива фактори са например системната употреба на алкохол, цигари или злоупотребата с наркотични вещества, недоспиването, стресът и неправилното хранене.

Още от древността хората използват билките за лечение на редица заболявания и множество проучвания изучават къде още могат да бъдат включени билките за подобряване на нашето здраве. Една от тези изучавани области е паметта. Учените смятат, че някои от познатите ни билки могат да спомогнат за запазване и подобряване на паметта. Някои от тях са:

  • Гинко билоба

Има причина тази билка да е една от най-препоръчваните за подобряване на паметта и това е, защото е доказала своите полезни свойства във времето. Учените са доказали, че гинко билоба има свойството да протектира нервните клетки и да забавя развитието на деменция и болестта на Алцхаймер. Освен това тя подобрява кръвообращението, особено в областта на мозъка, което води до подобряване на неговото функциониране.

  • Женшен

Женшенът съдържа фитохимикали, които подобряват храненето на мозъка. Именно поради тази причина учените препоръчват редовният прием на тази билка под формата на чай или като хранителна добавка.

  • Розмарин

Тази билка е много повече от една ароматна подправка. Тя също така се използва за подобряване на паметта. Розмаринът има антиоксидантни свойства, с помощта на които намалява количеството на вредните свободни радикали в организма. Използването му в ароматерапията спомага за намаляване на нивата на стреса и тревожността.

  • Зелен чай

Подобно на гинко билобата и розмарина, зеленият чай също има антиоксидантни свойства. Едно проучване проведено през март 2013 година доказва, че екстрактът от зелен чай предпазва белтъците и мазнините от оксидиране, което се дължи на тяхното остаряване.

  • Градински чай

Специалистите смятат, че градинският чай съдържа съставки, които спомагат за предаването на съобщенията в мозъка. Те също така смятат, че тази билка може да подобри състоянието на пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер.

  • Боровинки

Нови проучвания сочат, че боровинките съдържат мощни субстанции, наречени флавоноиди, които могат да спомогнат за подобряване на паметта и запаметяването на нова информация. Освен това редовният прием на флавоноиди може да забави процесът на спадане на паметовите възможности, дължащ се на напредването на възрастта. Флавоноидите имат и противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в поддържането на доброто функциониране на мозъка.