Начало / Алтернативно лечение / Бял равнец помага при разширени вени и хемороиди

Бял равнец помага при разширени вени и хемороиди

фев. 6, 2015

Белият равнец се използва за медицински цели от векове наред. В миналото при войни войниците са носели със себе си равнец, поради способността му да спира вътрешни и външни кръвоизливи. Тази билка може лесно да се открие и в нашите планински райони, в които падат достатъчно дъждове. Равнецът има лесно разпознаваеми бели цветове, които се оформят в няколко съцветия.

Ето и някои от добре познатите полезни свойства на белия равнец:

  • Помага за заздравяването на рани

Това е най-известното от векове полезно свойство на тази билка.Тя спомага за спирането на кръвотечението от външни и вътрешни рани. Освен това равнецът подпомага съкращението на тъканите и по този начин те заздравяват по-лесно.

  • Противомикробни свойства

Прилагането на бял равнец върху отворени рани намалява риска от бактериално замърсяване и намалява опасността от по-нататъшни инфекции. Най-лесният начин за това приложение е използването на настройка от бял равнец.

  • Облекчава болката

Белият равнец може да помогне за облекчаване на леки и средни по тежест болки. Той се препоръчва при жени с болезнена менструация или страдащи от дисменорея. В миналото хората са дъвчели билката при зъбобол.

  • Подобрява кръвообращението

Употребата на бял равнец води до разширяване на капилярите и по този начин може да се подобри кръвообращението. Това свойство може да се използва за множество цели. На пациентите, страдащи от високо кръвно налягане се препоръчва приемът на чай от бял равнец. Освен това за тази билка се знае, че може да намали риска от оформяне на тромби в кръвоносните съдове. Тонизиращото свойство на белият равнец върху кръвоносните съдове може да се използва при лечението на разширени вени и хемороиди.

  • Подпомага храносмилането

Поради леко киселият и ароматен вкус на белият равнец той е изключително полезен за подобряването на храносмилането и стимулирането на образуване на жлъчен и панкреасен сок. Тъй като подобрява кръвообращението равнецът помага за кръвоснабдяването на черния дроб и подобряването на неговата функция.

  • Бял равнец при урогенитални проблеми

Според специалистите тази билка е една от най-полезните за жени, страдащи от урогенитални проблеми. Белият равнец намалява загубата на кръв при менструация. Той е полезен и за лечението на вагинални инфекции и зацапване между менструалните цикли.
Белият равнец има антисептични свойства и се използва при уринарни инфекции, най-често при цистит. Освен това специалистите го препоръчват и при уринарна инконтиненция.

Последни публикации