Начало / Алтернативно лечение / Бял трън при запек

Бял трън при запек

фев. 22, 2024

бял трън при запек

Белият трън се свързва по-често със здравето на черния дроб поради активното си съединение силимарин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той обаче притежава и някои свойства, които косвено могат да помогнат за облекчаване на запек.

Как растението бял трън помага при запек?

Ето как белият трън може да облекчи запека:

  • детоксикация

Един от потенциалните механизми, чрез които белият трън може да помогне за облекчаване на запека, е чрез способността му да подобрява функцията на черния дроб. Черният дроб има основна роля в детоксикацията и метаболизма на различни вещества. Подпомагайки здравето на черния дроб, белият трън може косвено да насърчи правилното храносмилане и елиминирането на отпадните продукти, което може да помогне за редовното изхождане.

  • противовъзпалителни свойства

Белият трън съдържа съединения, наречени флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Въпреки че няма преки доказателства, свързващи тези съединения с облекчаване на запека, намаляването на възпалението в храносмилателния тракт може потенциално да допринесе за подобряване на перисталтиката на червата.

  • антиоксидантни ефекти

Антиоксидантите, открити в белия трън, особено силимаринът, могат да предпазят клетките на храносмилателната система от увреждане, причинено от свободните радикали. Тази защита може да насърчи цялостното стомашно-чревно здраве и функция, включително редовната перисталтика.

  • жлъчегонно действие

Установено е, че белият трън стимулира секрецията на жлъчка от черния дроб. Жлъчката играе решаваща роля в разграждането на мазнините и холестерола в червата, помага за по-доброто усвояване на различни ценни хранителни вещества. Недостатъчното производство на жлъчка може да допринесе за проблеми с храносмилането, включително запек. Жлъчегонното действие на белия трън подобрява храносмилането и може индиректно да помогне за облекчаване на запека.

Белият трън стимулира производството и на други видове храносмилателни ензими и така подробява храносмилането.

Рецепта с бял трън при запек

В една чаша топла, преварена вода се разтваря една чаена лъжица брашно от семе от бял трън. Пие се на празен стомах, сутрин, около 25 минути преди закуска.

Брашното от семе от бял трън може да се свари на чай, да се добави в каши, в тестени печива, да се използва за паниране. Има много възможности за прием на активната съставка на растението.

За лечение на запека, обикновено е необходимо вземането на комплексни мерки. Освен приемът на билки, много важни са промените в диетата и начина на живот, адекватна хидратация, а при нужда и прием на лекарства.

Прочетете за:
Бял трън помага за отслабване