Начало / Алтернативно лечение / Чай при висока пикочна киселина

Чай при висока пикочна киселина

ян. 16, 2024

чай при висока пикочна киселина

Свойството на чая да понижава повишената пикочна киселина се дължи на неговите биоактивни съставки, като полифеноли (катехини, главно EGCG), теафлавини, галова киселина и др. Тези съставки инхибират ензима ксантиноксидаза и намаляват производството на пикочна киселина.

Проучвания показват, че:

  • от основните биоактивни компоненти в чая, галовата киселина има най-силен инхибиторен ефект върху ксантиноксидазата, следвана от полифенолите в чая, теафлавините, чаените полизахариди, кофеина и L-теанина. 
  • сред катехиновите мономери естерните катехини са по-ефективни в сравнение с простите катехини.
  • с увеличаване на времето за ферментация на чая неговия инхибиращ ефект върху активността на ксантиноксидазата намалява.

Как различните видове чай въздействат върху нивото на пикочна киселина в кръвта?

Повишените нива на пикочна киселина могат да доведат до подагра, поради което е изключително важно да се разбере как различните видове чай могат да повлияят на пикочната киселина.

Зелен чай

Зеленият чай може умерено да понижи нивото на пикочна киселина в кръвта. Той е богат на полифеноли и катехини и има най-силен инхибиращ ефект върху ксантиноксидазата, в сравнение с другите видове чай.

Зеленият чай може да допринесе за намаляване на пикочната киселина още чрез:

  • антиоксидантни свойства – зеленият чай е богат на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и намаляват възпалението, свързано с отлагането на уратни кристали.
  • противовъзпалителни ефекти – полифенолите в зеления чай, особено епигалокатехин галат (EGCG) имат противовъзпалителни свойства и намаляват възпалението на ставите. Така индиректно може да помогне при понижаване на нивата на пикочна киселина.
  • повишено отделяне на пикочна киселина с урината – счита се, че зеленият чай може да подобри екскрецията на пикочна киселина с урината, а това намалява нивото на пикочна киселина в кръвта.
  • понижава кръвната захар – зеленият чай може умерено да понижи нивото на кръвната захар. Високата кръвна захар води до инсулинова резистентност, която се свързва с по-високи нива на пикочна киселина. Като помага за регулиране на кръвната захар, зеленият чай може индиректно да повлияе на нивата на пикочната киселина.

Зеленият чай може да бъде част от здравословния начин на живот, но не трябва да замества медикаментозното лечение, когато то е необходимо.

Черен чай

Въпреки че черният чай не може да се похвали със същото високо съдържание на катехин като зеления чай, той все пак съдържа съединения, които могат да повлияят на нивата на пикочната киселина. Теафлавините, открити в черния чай, демонстрират потенциал за намаляване на възпалението. Някои проучвания показват, че консумацията на черен чай може да бъде свързана с по-ниски нива на пикочна киселина. Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи окончателна връзка.

Бял чай

Белият чай, най-малко обработеният сред сортовете чай, е известен със своя деликатен вкус и високо съдържание на антиоксиданти. Съществуват ограничени изследвания за прякото въздействие на белия чай върху нивата на пикочната киселина, но неговите антиоксидантни свойства предполагат потенциални ползи. Чрез неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес, белият чай може индиректно да допринесе за поддържане на здравословни нива на пикочна киселина.

Билкови чайове

Билковите чайове предлагат широка гама от вкусове и потенциални ползи за здравето. Лайката, например, има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с пикочната киселина. По същия начин чаят от джинджифил, известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, може да помогне за понижаване на нивата на пикочната киселина.

За зеленият чай, който е с високо съдържание на катехини има категорични доказателства, че спомага за понижаване на пикочната киселина. За другите видове чай (черен, бял, билков) се предполага, че имат потенциални ползи. Необходими са по-задълбочени изследвания, за да се установят окончателни връзки и да се разберат основните механизми.

Въпреки че чаят, в различните му форми, може да предложи потенциални ползи при управлението на нивата на пикочната киселина, от решаващо значение е да се подходи към консумацията му с умереност. Прекомерният прием на определени чайове, особено тези с високо съдържание на оксалати, може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.

Ако имате повишени нива на пикочната киселина е важно да се консултирате с лекар.

Прочетете за:
Причини за висока пикочна киселина
Симптоми при повишена пикочна киселина
Диета при висока пикочна киселина