Начало / Алтернативно лечение / Дафинов лист при висока пикочна киселина

Дафинов лист при висока пикочна киселина

окт. 30, 2023

дафинов лист

Запарката от дафинов лист (Syzygium polyanthum) спомага за понижаване на високата пикочна киселина и е полезна като алтернативно лечение на хиперурикемия.

Дафиновият лист е известна подправка за овкусяване на ястия. Освен отличителния си вкус, обаче притежава и много полезни за здравето свойства.

Какви полезни свойства има дафиновия лист?

Дафиновият лист съдържа флавоноиди, танини, евгенол, лимонена киселина, въглехидрати, стероиди, алкалоиди, тритерпеноиди и етерични масла. Освен това листата съдържат и редица витамини, включително витамин С, витамин А, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, витамин В12, както и минерали като селен.

Дафиновият лист притежава следните полезни за здравето свойство:

  • антиоксидантни свойства
  • обезболяващи и противовъзпалителни свойства
  • имуностимулиращи свойства
  • антибактериални свойства
  • противогърчови свойства
  • стимулира заздравяването на рани.

Дафиновият лист традиционно се използва за лечение на стомашно-чревни проблеми като нарушено храносмилане, оригване, подуване на корема. Прилага се като диуретик и има много аналгетични ефекти. Лапа от дафинов лист се използва за лечение на ревматизъм и невралгия.

Как дафиновият лист помага за понижаване на високата пикочна киселина?

Пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините. От организма се отстранява главно чрез урината.

При високи нива на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия) може да се образуват кристали от мононатриев урат, които се отлагат в ставите и водят до развитието на подагра. При повишаване на пикочната киселина в урината може да се образуват уратни камъни и да се развие нефролитиаза.

Проучвания показват, че съединения, съдържащи се в дафиновия лист са ефективни за намаляване на нивото на пикочна киселина в кръвта. Те могат да инхибират ензима ксантиноксидаза и така да потиснат образуването на пикочна киселина в организма. Освен това дафиновият лист има изразен диуретичен ефект, който допринася за елиминирането на пикочната киселина с урината.

Аналгетичният ефект на дафиновия лист намалява болките в ставите, дължаща се на отложените кристали от мононатриев урат.

Хората с висока пикочна киселина в кръвта може да приемат дафинов лист под формата на запарка като допълнение към медикаментозната терапия, след като се консултират със своя лекуващ лекар.

За приготвянето на запарка от дафинови листа, която да се използва за понижаване на пикочната киселина са необходими: 10-20 дафинови листа и 2 – 3 чаши вода. Пийте от чая сутрин и вечер в продължение на 7 дни.

За разтварянето на уратни конкременти в бъбреците е необходим по-продължителен прием.

Прочетете за:
Бързо сваляне на пикочна киселина
Упражнения за понижаване на пикочната киселина
Диета при висока пикочна киселина