Начало / Алтернативно лечение / Домашни средства при горещи крака

Домашни средства при горещи крака

юни 8, 2023

домашни средства при горещи крака

Има редица домашни средства при горещи крака, които може да помогнат за облекчаване на симптомите, като например вана със студена вода, масаж на краката и много други.

Горещите крака се дължат на периферна невропатия. Много причини могат да доведат до увреждане на периферните нерви и до поява на горещи стъпала. Целта на лечението е да се отстрани причината за увреждане на периферните нерви. Провежда се лечение на основното заболяване, довело до периферна невропатия, например лечение на диабета, на алкохолизма.

Кои домашни средства помагат при горещи крака?

Ето няколко домашни средства при горещи крака, които могат да осигурят временно облекчение на оплакванията:

Накисване на краката в студена вода

Това е едно от най-добрите домашни средства. Всичко, което трябва да направите, е да потопите краката си в студена водата за 10-15 минути. Това ще ви даде временно облекчение от усещането за парене в краката. Избягвайте ледено студена вода, тъй като това може да влоши симптомите ви.

Накисване на краката в английска сол

Английската сол представлява магнезиев сулфат. Използва се за намаляване на възпалението, намаляване на болката, предпазване на кожата на краката от гъбична инфекция, а също и като домашен лек при горещи крака. Може да добавите английска сол към топла вода и да накиснете краката си за 20 до 30 минути. Ще почувствате намаляване на усещането за парене в краката.

Употребата на английска сол може да повиши риска от увреждане на краката при пациенти с диабет. Затова ако имате диабет, първо трябва да се консултирате с лекар, преди да вземете вана с английска сол.

Повдигане на краката

Осигуряването на време за почивка и повдигане на краката ще облекчи болката като намали подуването.

Упражнения

Редовните упражнения като ходене, бягане или йога помагат за облекчаване на паренето и болката в краката, тъй като упражненията подобряват циркулацията на кръвта в тялото.

Масаж на краката

Масажирането на краката понякога може да осигури облекчение от усещането за парене, тъй като подобрява кръвообращението в тялото. Започнете да масажирате краката си поне веднъж на ден.

Масажът на краката помага на хората с диабетна невропатия да подобрят своя баланс, обхват на движение и усещане за допир.

Куркума

Куркумата съдържа съединението куркумин, което има противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства. Куркуминът е ефективно средство за лечение на различни кожни и неврологични проблеми. Човек може да приема куркума под формата на добавка или на прах. 

Джинджифил

Джинджифилът помага при лечението на различни проблеми, един от които е горещите крака. Поставете няколко капки сок от джинджифил в зехтин или кокосово масло и след това масажирайте краката си за около 20 минути. Можете също така да изпиете чаша чай от джинджифил, но масажът винаги е най-добрият вариант.

Рибено масло

Установено е, че рибеното масло може да забави прогресирането и дори да подобри диабетната невропатия. Може да приемате добавки с рибено масло или да мажете и масажирате краката си с рибено масло.

Други полезни домашни средства при горещи крака са:

  • добра хидратация
  • витамини от група В – В6, В9, В12
  • локални охлаждащи кремове
  • ортопедични стелки
  • подходящи обувки.

Прочетете за:
Причини за горещи крака
Синдром на горещите крака – симптоми, лечение