Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на артритна болка

Домашно лечение на артритна болка

дек. 18, 2013

Артритът представлява ставно възпаление. Основното оплакване на пациентите с артрит е ставна болка и скованост, които обикновено се влошават с напредването на възрастта. Двете най-често срещани форми на артрит са ревматоиден артрит и остеоартрит.

Остеоартритът обикновено се дължи на нормалното износване на ставния хрущял с годините, докато ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. В други случаи артритът може да се дължи на инфекция или друго подлежащо заболяване, като например псориазис или лупус.

Как може да облекчите артритната болка в домашни условия?

Намалете теглото си

Един от най-добрите начини за намаляване на артритната болка е понижаването на телесното тегло, което при някои пациенти е трудно начинаие. Всеки килограм по-малко значи и по-малко напрежение за вашите стави.

Упражнявайте се редовно

Физическата активност е изключително важна при пациентите с остеоартрит, без значение дали ще изберете просто да се разхождате, да плувате или да карате колело. Много от хората си мислят, че болката при артрит се влошава при физическа активност, но това не е така. С редовните упражнения пациентите с артрит поддържат подвижността на ставите си.

При аеробни упражнения, като ходене и плуване се тренират големи мускулни групи в тялото, което води до покачване на сърдечния ритъм и ускоряване на дишането. Освен това с тези упражнения се тонизират мускулите, подобрява се тяхната издръжливост. Този вид упражнения трябва да бъдат извършвани по 30 минути всеки ден, за подобряване здравето на костите.

Изометричните упражнения, при които мускулите се движат срещу съпротивление са особено подходящи за пациентите с артрит. Така например може да вдигате леки тежести или да правите няколко серии клекове.

Организирайте правилно деня си

Отделете време, за да планирате добре ежедневните си дейности. По-добре е да работите с едно средно умерено темпо и да избягвате бързането. Почивайте си, когато се почувствате уморени. Може да правите някои леки упражнения на работа.

Спрете цигарите

Препоръчително е пациентите, страдащи от артрит да прекратят вредния навик, защото токсините, които се съдържат в цигарите стресират организма, включително и съединителната тъкан и това води до по-чести оплаквания от ставни болки.

Акупунктура

Много пациенти съобщават значително намаляване на ставните болки след акупунктура. Има няколко проучвания,които потвърждават благотворното влияние на тази процедура при пациентите с артрит.

Прочетете за:
Какви видове артрит има?