Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на бъбречни камъни

Домашно лечение на бъбречни камъни

фев. 20, 2013

Камъните в бъбреците са често срещано състояние и могат да причинят сериозен дискомфорт на хората, които страдат от тях. Всеки е чувал, колко силни са болките при бъбречна колика, причинена от преминаващ камък и затова е важно хората, които са предразположени към образуване на камъни или вече страдат от това състояние да приложат някои лесни за изпълнение прийоми, които да намалят техните оплаквания и да ги предпазят от последващи кризи.

Пийте вода
Увеличаването на приема на вода е една от първите стъпки, които трябва да предприемете в борбата с бъбречните камъни. Препоръчително е да пиете около 6 – 8 чаши вода дневно. Една част от водата може да бъде заменена с други напитки, които обаче не трябва да съдържат кофеин или алкохол в себе си.

Намалете приема на месо и риба
Протеините, които се съдържат в месото и рибата имат високо съдържание на калций и прекомерната им употреба може да доведе до образуване на камъни, състоящи се от калций. Затова е добре, хората които са склонни към образуване на камъни или вече страдат от тях да намалят приема на животински продукти.

Умерен прием на витамин С
Дневен прием на витамин С повече от 3000 мг може да доведе до образуване на камъни. Това е така, защото нашето тяло превръща ненужния витамин С в оксалати, които пък образуват камъни в бъбреците. Това в никакъв случай не означава да спрете напълно приемът на този важен за нашето тяло витамин. Просто трябва да следите колко приемате от него.

Увеличете приема на витамин А
За доброто състояние на бъбреците витамин А е особено важен. Той спомага за правилното функциониране на пикочните пътища и намалява образуването на камъни. Храни, богати на витамин А са: моркови, броколи, сладки картофи, тиква.

Пълнозърнест хляб
Няколко филии пълнозърнест хляб дневно съдържат достатъчното за организма количество магнезий, за който е известно, че предпазва организма от образуване на бъбречни камъни.

Ограничете солта
Известно е, че солта в големи количества подпомага развитието на камъни в бъбреците и поради тази причина е добре да консумирате най-много 2 грама сол дневно.

Витамин Б6
Учените са установили, че витамин Б6 намалява нивата на оксалатите в огранизма, които са едни от основните виновници за бъбречни камъни. Достатъчно количество от този витамин се съдържа в пилешкото месо.

Зехтин и лимонов сок
Друго ефективно домашно средство в борбата с бъбречните камъни е сместа от зехтин и лимонов сок.

Целина
Целината е отличен диуретик и може да спомогне в регулацията на тонуса на бъбреците. Нейната редовна употреба също може да спомогне за намаляване шанса от образуване на камъни.

Прочетете за:
Видове камъни в бъбреците – оксалатни, фосфатни, уратни, смесени
Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни