Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на болката в коленете

Домашно лечение на болката в коленете

ное. 14, 2013

мускулни крампи

Болката в коленете е един от най-честите здравословни проблеми, от които се оплакват хората над 45 годишна възраст. Тази болка пречи на хората да извършват обикновени ежедневни дейности като ходене, изкачване на стъпала, бягане. Колянната болка може да се дължи на травма или хронично заболяване като например артрит. Има някои домашни лекове, които могат да помогнат за облекчаване на болката в коленете.

Почивка

Първата и най-важна стъпка е да си починете за известно време. Спрете физическа активност, за да дадете покой на болезнените области. Докато си почивате поставете малка възглавница под коляното, която да го поддържа.

Лед

Ледът ще намали болката и подуването, ако има такова. Ако колянната болка се дължи на травма поставете ледени торбички върху коляното възможно най-бързо, за да намалите риска от оток. Дръжте леда върху коляното за около 10-20 минути три пъти дневно. През първите 48 часа след травмата избягвайте дейностите, които могат да увеличат отока. Такива са например взимането на топъл душ и пиенето на алкохол. След 48 до 72 часа, ако отокът е спаднал може вече да приложите топли компреси върху коляното и да правите леки упражнения, за възстановяване подвижността на колянната става.

Пристягане

Пристягането на наранената колянна става с еластичен бинт също може да спомогне за намаляването на отока. Не пристягайте обаче прекалено много наранената област, защото това може да наруши кръвообращението и да влоши отока.

Повдигане на крайника

Повдигнете болезнения крайник на по-високо ниво спрямо останалите части на тялото, за да спомогнете по-доброто оттичане и да намалите отока. За да намалите болезнеността може да масажирате коляното с топло етерично масло. Масажът намалява възпалението, подобрява циркулацията на кръв в тази област и отпуска мускулатурата. Като резултат и колянната болка намалява.

Течности

Пийте повече течности, защото освен за добрата хидратация на цялото тяло водата спомага и за отпускане на хрущялната тъкан и нейната хидратация. Чрез водата се поддържа обемът на кръвта и по такъв начин хранителните вещества достигат до всички части на тялото, включително и към ставите. Освен това водата спомага за премахването на вредните вещества от тялото, които могат да бъдат причина и за колянна болка.

Прочетете за:
Болка в коляното
Болести на колянната става