Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на кожни инфекции

Домашно лечение на кожни инфекции

сеп. 3, 2013

кожни инфекции

Кожните инфекции са често срещани. Според вида инфекция те могат да се разделят на вирусни, бактериални и гъбични. От изброените най-чести са бактериалните и гъбичните кожни инфекции. Ето и кои са по-често срещаните видове инфекции и как може да се справите с тях в домашни условия:

Кожен абсцес

Абсцесът е бактериална инфекция, която засяга дълбоките слоеве на кожата и се проявява като червена твърда подутина на повърхността на кожата. Най-често използваното домашно лечение на абсцесите е прилагането на топли компреси. Върху засегнатото място може да поставите затоплена кърпа. Топлината подобрява циркулацията и по този начин спомага за по-бързото отстраняване на бактериите от кръвта.

Куркумата има много добри противовъзпалителни свойства и също може да се използва за лечението на абсцеси. Може да добавите една чаена лъжица стрита куркума към чаша топла вода или топло мляко. Пийте тази напитка три пъти дневно.

Целулит

Целулитът е възпаление на кожата и на тъканите около нея. Характеризира се със зачервяване, подуване и затопляне на засегнатата област от тялото. Има някои лесни за изпълнение съвети, които може да следвате, за да се справите с целулита:

  • измивайте засегнатото място два пъти дневно с мек сапун. Не прилагайте натиск при миенето.
  • може да намажете кожата, която е инфектирана с антибиотичен мехлем, който може да спомогне за по-бързото стихване на инфекцията.

Фоликулит

Фоликулитът представлява възпаление на космените фоликули. Най-честият причинител на фоликулит е бактерият Стафилококус ауреус. Най-често фоликулитът се представя под формата на сърбящи малки пъпчици. С някои методи, които може да прилагате вкъщи може лесно да се справите с фоликулита.

Първата и най-важна стъпка е редовно да почиствате засегнатата област с хладка вода и антибактериален сапун. За да премахнете мъртвите клетки може да използвате мокра кърпа, с която да направите лек пилинг на кожата.

Може да си приготвите домашна отвара за лечение на фоликулит, която трябва да съдържа 1 част ябълков оцет към 3 части хладка вода. Всеки ден може да почиствате засегнатата кожна област с получената отвара.

Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции са много разпространени и понякога могат да бъдат трудни за лечение. Някои естествени противогъбични средства са чесънът и цитрусовите плодове. Ако сте податливи на гъбични инфекции може да приемате по-големи количества от тези продукти, за да подсилите имунната си система. Ако страдате от гъбична инфекция може да си приготвите смес от 2/3 олио от витамин Е и 1/3 масло от чаено дърво. С получената смес може да намажете засегнатите области от кожата.