Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на синдрома на хроничната умора

Домашно лечение на синдрома на хроничната умора

апр. 16, 2014

Синдромът на хронична умора е сложно за лечение заболяване, което засяга както мозъка, така и други органи в човешкото тяло. Той се дефинира като умора, която не позволява на пациента да извършва ежедневните си дейности и която не се облекчава от почивка, налице е поне един от следните симптоми за поне 6 месеца:

  • влошена краткосрочна памет и затруднена концетрация
  • възпалено гърло
  • болезнени лимфни възли в областта на шията и подмишниците
  • мускулна болка
  • болезненост в няколко стави без оток или зачервяване
  • чувство на умора след ставане от сън
  • главоболие.

Точната причина за развитието на този синдром е все още неясна за учените, но има много теории, които варират от вирусно заболяване до силен психологически стрес. Някои експерти смятат, че синдромът на хронична умора се предизвиква от комбинирането на няколко фактора.

Няма точно определени тестове за доказването на този синдром. Може да се наложи да бъдат извършени различни медицински тестове, за да бъдат изключени други заболявания, които могат да протекат с подобна симптоматика. При лечението на пациентите със синдром на хроничната умора се набляга на облекчаване на оплакванията на пациентите.

Има някои алтернативни методи за лечение на пациентите в домашни условия, които те сами могат да прилагат:

Витамини от група Б

Витамините от група Б играят много важна роля в лечението на пациентите със синдром на хроничната умора, защото тялото използва тези витамини за получаването на енергия. Приемът на добавки, съдържащи витамини от групата Б и особено витамин Б12 може да спомогне за намаляване на умората и подобряване на състоянието на пациентите, страдащи от този синдром.

Прием на минерални вещества

Недостигът на минерални вещества може също да стане причина за развитие на синдрома на хронична умора, тъй като тяло, в което няма достатъчно минерални вещества не успява правилно да обновява своите клетки и да продуцира достатъчно енергия. Именно затова е нужно да си набавяте достатъчно от елементите желязо, магнезий, цинк, мед, за да се преборите с хроничната умора.

Пчелен прашец

Пчелният прашец от някои се определя като „перфектната храна“ тъй като съдържа в себе си идеално балансирано количество ензими, протеини, аминокиселини, витамини и минерали. Пчелният прашец е особено подходящ за пациентите с хронична умора, защото може да спомогне за облекчаване на умората и да достави нужната на организма енергия.

Витамин Ц

Витамин Ц е друг енергизиращ витамин с изключителен потенциал да помогне в лечението на пациентите с хронична умора. Обичайните хранителни съставки, съдържащи аскорбинова киселина и други често използвани форми на витамин Ц обаче не се усвояват достатъчно добре от организма.

Затова специалистите препоръчват приема на таблетки, съдържащи липозомен витамин Ц, който съответства на витамин Ц, използван за интравенозно приложение. При тези таблетки молекулите витамин Ц са обвити от протективен липиден слой, който спомага за по-доброто усвояване от организма на витамина и неговото по-добро действие.

Йод

В днешно време всички сме подложени на радиация и химикали в различни количества и в същото време не приемаме достатъчно йод с храната. Това води до йоден недоимък, което е причина пациентите да се чувстват изморени и да се оплакват от липса на енергия. Редовният прием на хранителни добавки с йод ще набави нужните на организма количества йод, за да функционира нормално и да изчезнат симптомите на хроничната умора.