Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на слънчево изгаряне

Домашно лечение на слънчево изгаряне

авг. 29, 2013

Прекомерното излагане на слънце може значително да навреди на вашата кожа, особено през лятото. В последните години много хора искат да получат златист тен, който изглежда привлекателно, но много от тях прекаляват с излагането на слънце и вместо хубав тен получават неприятно слънчево изгаряне. Има някои домашни методи, които може да приложите, за да се справите с изгорената от слънцето кожа.

Ако се къпете във вана може да добавите няколко лъжици сода за хляб във водата, която ще успокои кожата ви. Важно е обаче да знаете, че не трябва да стоите повече от 15-20 минути във водата, защото иначе ще изсушите прекалено много кожата си и ще влошите нейното състояние. След като излезете от банята не изсушавайте кожата си с кърпа, а я оставете да изсъхне сама под действието на въздуха.

Както повечето хора са чували растението алое вера е едно от най-добрите лекове за изгорена от слънцето кожа. Сокът от алое вера ще успокои кожата ви и ще намали зачервяването. Това е така, защото съставките на това растение карат кръвоносните съдове да се свият. Може лесно да си набавите масло от алое вера от най- близката аптека.

Избягвайте да се къпете със сапун. Докато все още кожата ви е раздразнена и зачервена избирайте душ геловете вместо сапун. Ако все пак е нужно да използвате сапун избирайте меките сапуни, които не изсушават толкова кожата.

Овлажнявайте кожата си. Когато кожата е изгорена от въздействието на слънцето тя е суха и зачервена и може много лесно да се раздразни. За да я овлажните използвайте някои от маслата за тяло, които се продават в магазините. За да успокоите допълнително вашата кожа поставете маслото за малко в хладилника преди да го приложите върху кожата.

Хидратирайте тялото си. Препоръчително е да приемате повече течности ако сте изгоряли, за да хидратирате кожата си и да й помогнете да се възстанови по-лесно. За допълнителна хидратация може да приемате и повече плодове с високо водно съдържание, като например диня.

Поставянето на студени чаени пликчета или резени краставици върху засегната част на кожата може да намали зачервяването и да облекчи болките. Освен това много хора използват и студеното кисело мляко за тази цел.

Кокосовото олио също помага много при лечението на слънчевото изгаряне. Освен това много хора използват кокосовото олио и за предпазване от слънчево изгаряне преди излагане на слънце.