Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на тревожността

Домашно лечение на тревожността

окт. 4, 2013

лечение на тревожността

Тревожността е състояние, в което всеки един от нас е изпадал в някакъв момент от живота си. Като цяло хората, при които се наблюдават тревожност в лека степен успяват да се справят с ежедневните си задачи. Но в други случаи тя може да навреди на вашето ежедневие и да затрудни извършването на обикновени дейности. Затова е важно напрегнатостта и тревожността да бъдат лекувани. Много от хората обаче не знаят какви са възможностите за лечение на това състояние и много често не се консултират с лекар, поради страх.

Какви са симптомите на тревожността?

Някои от по-честите симптоми са:

  • сърцебиене
  • трудности при концентриране
  • мускулно напрежение
  • суха уста и лигавици
  • изпотяване
  • ускорено дишане.

Продължителността на това състояние може да бъде различна при отделните пациенти, в зависимост от причината, която го е предизвикала. Колкото повече продължава тревожността, толкова повече симптоми се проявяват.

В много случаи тревожността може да се повлияе от някои домашни способи, които можете лесно да приложите и сами у дома.

Бадеми

Бадемите могат много да помогнат за намаляването на вашата тревожност. За целта накиснете 10 сурови бадема във вода за през нощта, докато омекнат. След това обелете бадемите и ги смесете в блендер с чаша топло мляко. Към получената смес може да добавите и щипка джинджифил или индийско орехче. Пийте тази смес вечер преди лягане, за да успокоите ума и тялото си.

Олио

Друг начин за успокояване на нервите е използването на сусамово или слънчегледово олио за един презареждащ масаж. Затоплете олиото до температура, която да е приятна и намажете тялото си с него. Това ще ви накара да се почувствате спокойно и отпуснати. Тази процедура може да правите преди баня вечер преди лягане.

Водна терапия

Дехидратацията е голям проблем в днешно време. Учените смятат, че пиенето на достатъчно вода може да спомогне за предпазването от състоянието на тревожност. Пиенето на вода може да ви помогне да се справите по-лесно със симптомите на тревожност.

Редовни упражнения

Спортуването е може би е най-добрия начин за справяне с тревожността в домашни условия. Повечето хора си мислят, че спортът помага само за физическото здраве, но той е полезен и за нашето уравновесено психическо състояние. Чрез редовните тренировки вие регулирате хормоналното ниво на вашия организъм и по този начин може да се предпазите от развитие на тревожност или депресия например.

Портокали

Колкото и странно да звучи ароматът на обелен портокал може да помогне в справянето със стреса и тревожността. За целта обелете един портокал и вдишайте аромата му.

Хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали

Има много витамини и минерали, които могат да спомогнат в борбата с тревожността. Магнезият например е може би най-полезният в това отношение. Установено е, че много голяма част от хората по света страдат от недостиг на магнезий. Недостатъчното количество на магнезий може да бъде причина за развитие тревожност и свързаните с нея симптоми. Витамин Б1 и Б2 са също много полезни за справянето с тревожността. Може да си набавите тези витамини чрез храната или приема на хранителни добавки.

Последни публикации