Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на ушни инфекции

Домашно лечение на ушни инфекции

юни 23, 2015

Ухото е един от най-деликатните и лесно раними органи в нашето тяло. Ако не се грижите добре за него може да се стигне до сериозни усложнения на вашето здраве. Ушните инфекции са особено често срещани в детска възраст. В днешно време тяхната честота нараства и сред по-възрастното население. Много малко от нас знаят какви са симптомите, причините и лечението на този вид инфекции.

Най-често инфекцията засяга средното ухо. В резултат на инфектирането на средното ухо може да се увреди и тъпанчето. Това се дължи най-често на натрупването на мукус или течност около тъпанчето. Ако инфекцията не бъде овладяна навреме слухът на пациента може да се увреди. Други причини за инфектиране на ухото са някои хранителни алергии, заболявания на горните дихателни пътища, вътрешни наранявания и дефицит на някои хранителни вещества.

Ако бъдете засегнати от ушна инфекция е наложително да се консултирате със специалист, който да ви даде насоки кое е най-подходящото лечение за вас. Освен конвенционалното лечение с медикаменти някои домашни методи могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на пациентите и подобряването на тяхното общо състояние. Някои от тях са:

  • Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства и естествени оздравяващи свойства. С използването на това масло може бързо да облекчите болките в ухото. Пригответе си смес от 1 чаена лъжица ябълков оцет, 2 чаени лъжици зехтин и 3 чаени лъжици масло от чаено дърво. Съвсем леко затоплете получената смес. Облегнете главата си на чиста кърпа така, че засегнатото ухо да сочи към тавана и капнете 1-2 капки с капкомер от сместа в ухото и останете така за 3-4 минути. След това изправете главата си и позволете на течността от ухото да изтече навън. Повтаряйте процедурата два пъти дневно, за да получите желания резултат.

  • Лук

Лукът може да се използва освен в кухнята за приготвяне на различни ястия и за медицински цели. Вземете малка глава лук и я накълцайте надребно. Поставете в микровълновата за 1-2 минути нарязания лук. След това го оставете малко да изстине и го изтискайте, за да получите сок. Поставете 2-3 капки от сока от лук в инфектираното ухо за няколко минути. След това обърнете главата си, така че сокът да изтече навън от ухото.

  • Сол

Солта е едно от най-добрите средства за лечение у дома. Затоплете една чаша сол в микровълновата за няколко минути и след това поставете топлата сол в един чорап. Завържете горния край на чорапа и го поставете върху засегнатото ухо за 10 минути. Топлината от чорапа ще спомогне за извличането на натрупаната в ухото инфектирана течност. Може да повтаряте процедурата няколко пъти дневно.

  • Босилек

Листата от босилек са много подходящи за лечение на ушни инфекции. Вземете 4-5 листа от босилек и ги счукайте докато извлечете сока от тях. Полученият сок аплицирайте по външната част на ухото. Не поставяйте от течността вътре в ухото.

Сместа от сок от босилек и кокосово олио е също много подходяща. Напоете памучен тампон с част от сместа и я разнесете нежно по външните части на ухото и по кожата зад ухото. Тази процедура трябва да се повтаря два пъти дневно.