Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение на възпалено гърло

Домашно лечение на възпалено гърло

дек. 4, 2012

Възпаленото гърло е един от най-честите симптоми, поради които хората посещават личния си лекар. Причините водещи до това оплакване най-често са вирусни или бактериални инфекции. Други рискови фактори за появата на възпалено гърло  са например: тютюнопушене, алергии, сухият въздух, възпалени сливици, хранителни алергии.

Възпаленото гърло по принцип е незначителен симптом, но той може да бъде част от по-сериозно заболяване и не трябва да се пренебрегва и неглижира. Може да се съпровожда с чувство на умора, температура, физическо неразположение.

Ето и някои ефективни домашни лекове, които може да приложите ако страдате от възпалено и зачервено гърло:
– Гаргара със солена топла вода. Това е един от ефективните начини за справяне с възпалено гърло.

– Повече почивка и забавяне на темпото. Когато си почивате вие давате възможност на организма да събере повече енергия за борбата с инфекцията довела до това състояние.

– Парни инхалации. Може да вдишвате пари от вряла вода поставена в купа. Изпаренията в парата спомагат за овлажняване на гърлото и така спомагат по-доброто дишане.

– Чесън и босилек. Дъвкането на скилидки чесън спомага за намаляването на дискомфорта при възпалено гърло и успокоява сухата кашлица. При дъвкането на чесън се освобождава химичната съставка алицин, която спомага за борбата с бактериите. Отварата от босилек има също успокояващо въздействие при възпалено гърло.

– Пийте ябълков оцет. Някои хора го отричат, но ябълковият оцет също е доказал своето благотворно влияние при възпалено гърло. Най-често използваната комбинация е 1 супена лъжица мед, 250 милилитра топла вода и 1 супена лъжица ябълков оцет.

– Канела. Смесете в една чаша с вряла вода една супена лъжица канела на прах с една щипка черен пипер. Добавете две лъжици мед и изпийте топлата напитка, която се получава.

– Направете си коктейл от хрян. Това е стар руски лек за възпалено гърло. Смесете в чаша топла вода 1 супена лъжица хрян, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка карамфил на прах. Изпийте бавно коктейла на глътки.

– Цитрусови плодове. Може да си направите топла напитка с 1 супена лъжица мед и сок от лимон в чаша с топла вода.

– Пийте топли напитки. Ако не сте почитатели на гаргарите или различните отвари може да се задоволите с приемането на повече топли чайове. Топлината успокоява гърлото и така води до намаляване на симптомите.

– Смучете бонбони. Въпреки, че повечето хора смятат, че когато имат възпалено гърло не трябва да смучат сладки бонбони те помагат за поддържане на гърлото влажно, което ще ви помогне да се чувствате по-добре и би намалило сухата кашлица.